Úsvit vyloučil Okamuru z poslaneckého klubu, chce po něm i 760 tisíc

Poslanecký klub Úsvitu vyloučil Tomia Okamuru a Radima Fialu. Šéf hnutí by měl navíc podle předsednictva vyvodit osobní odpovědnost za nehospodárné nakládání s penězi Úsvitu. Podle komise pod vedením poslance Jiřího Štětiny, která hospodaření hnutí prověřovala, neefektivně utratil nejmíň pět milionů na reklamu a propagaci. Okamura má také vrátit 560 tisíc korun, které podle komise neoprávněně dostal za plán předvolební kampaně. Hnutí prý dosud neuhradil ani úrok ve výši asi 200 tisíc korun. Okamura tvrzení odmítl, prověrku označil za účelovou a za vyloučením vidí hru o desítky milionů korun.

Pro Okamurovo vyloučení z klubu hlasovalo devět poslanců, proti byl Jaroslav Holík. Karel Pražák a Milan Šarapatka se hlasování zdrželi, Okamura a Fiala nebyli přítomni. Vyloučení z hnutí Úsvit Okamurovi zřejmě nehrozí. Jeho odpůrci by museli zajistit sedm hlasů z devíti, mají jich údajně ale jen pět. Počet členů frakce Úsvitu nyní klesl na 12. Z hnutí v něm ale zbyl jen Marek Černoch. Zbývající poslanci jsou z řad nestraníků a Věcí veřejných.

Komise pro kontrolu financování Úsvit prověřovala mimo jiné účty proplácené různým firmám i smlouvy. Okamura podle ní porušil stanovy, protože přijal závazek úvěru na financování volební kampaně bez stanoviska předsednictva. To bylo podle Štětiny dodatečně přijato až letos v lednu. Po Okamurovi bude navíc hnutí chtít, aby vrátil 560 tisíc, které mu byly uhrazeny za plán předvolební kampaně pro doplňovací volby do Senátu a evropské volby. „Plán měl předseda připravit z titulu své funkce, nikoliv za finanční odměnu,“ konstatoval Štětina. Okamura podle něj rovněž hnutí dosud neuhradil úrok ve výši asi 200 tisíc korun.

Poslanecká frakce Úsvitu má 12 členů, z Úsvitu je ale pouze jeden

Podle Okamury mu ale předsednictvo tento úrok už minulý týden zrušilo. 560 tisíc je pak podle něj částka, kterou za Úsvit zaplatil během kampaně s tím, že se mu peníze po příchodu státního příspěvku vrátí. Hnutí má finanční problémy už delší dobu. Podle Štětiny má k dnešnímu dni závazky u dodavatelů ve výši 3 653 000, u banky 6 660 000. „Stav bankovního účtu k dnešnímu dni je 12 850… V současné době hnutí Úsvit čerpá průběžně kontokorentní účet do výše deset milionů, bez kterého není možné zajistit provoz hnutí, včetně plnění splátkových kalendářů,“ upozornil na tiskové konferenci. Hnutí podle komise také stále neuhradilo některé závazky z voleb a vznáší se tak nad ním riziko soudních sporů, insolvence nebo konkurzu.

Komise kritizovala i bývalého revizora hnutí Radima Fialu. Nedoložil podle ní žádný zápis o provedené kontrole rozpočtu hnutí, komisi se podle Štětiny nepodařilo zajistit ani žádný zápis o provedené kontrole účtů v návaznosti na smlouvy a objednávky. Předsednictvo proto vedle Okamury vyzvalo i Fialu, aby za porušování stanov vyvodili osobní odpovědnost.

Okamura: Jiné politické strany platí za PR mnohem víc

Reportéři ČT v pondělí upozornili, že za špatnou finanční situací hnutí mohou být i štědré finance za PR služby. Peníze šly firmám, které doporučil sám Okamura a se kterými komunikoval pouze on. Platby přitom byly nadstandardní, smlouvy bez stanovené ceny a oficiální sídlo firem i ve zchátralém domku využívaném bezdomovci.

Podle komise ale byly prostředky za služby těchto firem vynakládané neefektivně - hnutí takto od září do prosince prohospodařilo přes pět milionů. Komise proto doporučila, aby Úsvit smlouvy s ATM a 10 minutes vypověděl a po dobu trvání výpovědní lhůty žádné další služby neobjednával. Vypovědět chce komise i smlouvu s firmou PPClick, která zajišťuje především reklamu na facebooku Tomia Okamury. „Další plánované výdaje ve výši 20 milionů jednoznačně nedoporučujeme,“ dodal Štětina.

Okamura si ale za přínosem PR agentur stojí. K vynaloženým milionům České televizi řekl, že jiné politické strany platí násobky této částky. "Jednalo se navíc o velmi krizové PR poté, co byly zmanipulovány moje výroky ohledně romského tábora v Letech, kde mi následně dali policejní znalci za pravdu a trestní oznámení odložili,„ dodal. Podle Okamury se komise naopak vůbec nezabývala tím, že hnutí vyinkasovalo 30 milionů firmě, kde je jednatel jeden z “pučistů„, tedy jeden z lidí, kteří se od Okamury distancují a chtějí si založit novou stranu. Na dalších 30 milionů má podle Okamury firma navíc ještě nárok. Předseda tvrdí, že se snažil nevýhodnou smlouvu vypovědět a upravit, ale neuspěl. “Tajemník a pučista Jan Zilvar odmítl výpověď podepsat,„ uvedl s tím, že už mu je pozadí “puče" zcela jasné. Jde údajně o společnost Celsianus.

Hnutí podá na Okamuru trestní oznámení pro pomluvu

Okamura a zakladatel hnutí Jaroslav Novák upozorňují na hrazení kampaně před loňskými komunálními volbami. Podle Nováka existují důkazy, že lidé napojení na Věci veřejné Úsvit tunelují. Oba zpochybnili i prověrkovou komisi. Ta tvrdí, že při fakturaci výdajů nenašla žádné nedostatky. Zaznamenala pouze jediný případ pokusu o manipulaci s účetnictvím, a to když Okamurova účetní zaslala bezprostředně po ustavení komise k rukám účetní Úsvitu fakturu na 560 tisíc a požádala o její výměnu za tu, která je založena v účetnictví o senátní volební kampani. Předsednictvo proto pověřilo Zilvara, aby na Nováka a Okamuru podal trestní oznámení pro pomluvu. „Komise neshledala žádné skutečnosti, že by došlo ke zpronevěře finančních prostředků hnutí… V souvislosti se selháním předsedy a revizora je důvod trestního oznámení jasně účelový,“ poznamenal Štětina.

Spory v Úsvitu naplno propukly, když se v únoru většina poslanců rozhodla založit nové politické uskupení. Okamura jejich jednání označil za puč a pokus o převzetí uskupení. Hnutí za sebou ale nemá, názor většiny poslanců totiž potvrdily předsednictvo a konference všech členů.

Vydáno pod