Státní zástupkyně předala policii trestní oznámení Válkové kvůli článku o její činnosti za komunismu

Policie se začala zabývat trestním oznámením poslankyně Heleny Válkové (ANO) kvůli článku webu Info.cz, který upozornil na její spolupráci s prokurátorem z politických procesů z 50. let Josefem Urválkem. Napsala s ním pochvalný článek o ochranném dohledu, který však podle svědectví disidentů komunistický režim zneužíval proti svým politickým odpůrcům. Státní zástupkyně Helena Strnadová řekla, že trestní oznámení přezkoumala a postoupila policistům.

„Po přezkoumání obsahu trestního oznámení jsem dospěla k závěru, že je namístě zahájit úkony trestního řízení, a za tím účelem jsem věc postoupila policejnímu orgánu. V současné době probíhají úkony přípravného řízení,“ řekla státní zástupkyně.

Helena Válková zdůvodnila podání trestního oznámení tím, že z článku vyrozuměla, že se podílela na šikaně disidentů. To označila za pomluvu. „Je to důkaz, že když se člověk pohybuje v politice, musí počítat s podrazy všeho druhu. Ale ono to má svoji hranici,“ uvedla po zveřejnění textu na Info.cz.

V trestním oznámení odmítla tvrzení historika Petra Blažka z Ústavu pro studium totalitních režimů, že musela vědět o zneužívání ochranného dohledu k šikaně odpůrců režimu. Blažek podle ní pro svá tvrzení nemá žádný důkaz. Historik i šéfredaktor Info.cz Michal Půr si za informacemi obsaženými v článku stojí.

Poslankyně vládního ANO, která je zároveň vládní zmocněnkyní pro lidská práva, byla v době, kdy web článek publikoval, nominována na ombudsmanku. Kandidatury se nakonec vzdala, což ale zdůvodnila svým někdejším členstvím v komunistické straně, nikoliv spoluprací s Urválkem. O něm řekla, že nevěděla, kdo to byl.

Vládní zmocněnkyní Válková zůstává. K ministrům v lednu promluvila, odmítla, že by na post rezignovala, a kabinet o jejím setrvání nehlasoval.