Máte byt, počítač nebo peníze na dovolenou? Statistici zkoumají, jak se žije v Česku

Události: Statistici zkoumají, jak se žije v Česku (zdroj: ČT24)

V únoru začali statistici opět zkoumat, jak se žije různým českým domácnostem. Lidí se ptají třeba na výši příjmů nebo typ bydlení. Český statistický úřad (ČSÚ) tak získá možnost srovnávat Česko s dalšími evropskými zeměmi. Průzkum probíhá od roku 2005.

Výzkum v českých domácnostech se opakuje vždy na jaře už patnáct let. „Šetření probíhá ve všech zemích Evropské unie, a to podle jednotné metodiky. Výsledky proto umožňují mezinárodní srovnání,“ vysvětlil vedoucí oddělení informačních služeb ČSÚ Karel Adam.

Za patnáct let výzkumu se české domácnosti výrazně proměnily: vzrostla třeba výše příjmů. Zatímco v roce 2005 byl čistý průměrný příjem domácnosti na osobu zhruba 105 tisíc korun, v roce 2017 to bylo už skoro 180 tisíc korun.

Víc počítačů i vlastních bytů

Změnila se forma užívání bydlení i jeho vybavení. Dům sice vlastní pořád zhruba 40 procent domácností, podíl těch, kteří užívají vlastní byt, se ale téměř zdvojnásobil. A zatímco před patnácti lety našli statistici osobní počítač nebo notebook jen ve 40 procentech domácností, dnes už je to téměř 80 procent.

Zato černobílé televize vymizely. „Dříve se zjišťovala barevná televize v domácnosti, ale časem se ukázalo, že už ji všichni mají, tak se to přestalo sledovat,“ potvrdila vedoucí oddělení sociálních šetření ČSÚ Táňa Dvornáková.

V šetření se statistici zajímají i o to, co by si domácnosti mohly nebo nemohly z finančních důvodů dovolit pořídit. Například to, zda si mohou dopřát týdenní dovolenou: v roce 2005 záporně odpovědělo 42 procent domácností, předloni jen 27 procent.

Statistici srovnávají například míru rizika chudoby. V roce 2018 jí byl v Česku ohrožen každý jedenáctý člověk, tedy necelých deset procent obyvatel. To je nejméně ze zkoumaných zemí. Nejhůř na tom pak bylo Srbsko. 

Podíl lidí ohrožených chudobou
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Podle posledních dostupných čísel jsou Češi s osobními vztahy a se zaměstnáním spokojeni, méně ale s finanční situací. Většina domácností říká, že s příjmy vychází docela snadno nebo jen s menšími obtížemi. Budoucnost vidí někteří optimisticky: víc než třetina lidí si myslí, že se jejich životní situace zlepší, a 57 procent lidí v roce 2018 předpokládalo, že se jejich situace nezmění. 

Domácnosti vybírají pracovníci ČSÚ náhodně, s tazatelem si ale musí domluvit čas návštěvy. Pokud lidé s účastí ve výzkumu souhlasí, jsou do něj zahrnuti po čtyři roky. V celé republice se statistici chystají navštívit 11,5 tisíce domácností.

Jak vychází domácnosti s příjmy
Zdroj: ČT24/ČSÚ