Stát se musí omluvit za Zemanův výrok o bývalém poradci Šarapatkovi, potvrdil soud

Události: Stát se má omluvit za Zemanův výrok o Šarapatkovi (zdroj: ČT24)

Stát se musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o bývalém poradci Zdeňku Šarapatkovi. Ve středu o tom pravomocně rozhodl odvolací pražský městský soud. Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost, ten ale z Úřadu vlády v době, kdy ho Zeman vedl, odešel po dohodě. Za Zemanův výrok se musí omluvit ministerstvo financí, přímo hlavu státu totiž zažalovat nelze. Prezidentův mluvčí označil rozhodnutí soudu za Pyrrhovo vítězství.

Odvolací senát potvrdil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 z května loňského roku. Ministerstvo musí podle pravomocného rozhodnutí zaslat Šarapatkovi doporučený dopis s omluvou do sedmi dnů od právní moci rozsudku. Resort podle mluvčího Michala Žurovce vyčká na doručení písemného vyhotovení rozsudku a v zákonné dvouměsíční lhůtě zváží případné podání dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Pokud prezident pronese ve veřejném projevu v televizní stanici nepravdivý výrok, zasáhl tím nepřiměřeným způsobem do dotčených práv dotyčné osoby, a tedy se dopustil nesprávného úředního postupu, za který stát nese zodpovědnost,“ řekl předseda senátu Lubor Veselý.

„Stát se má omluvit člověku, který se soustavně nenávistně vyjadřuje o prezidentu republiky, hovoří o smrti a v nezřízené zlobě sype jednu urážku za druhou. Říká se tomu Pyrrhovo vítězství,“ napsal na Twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Šarapatka se v žalobě domáhal pouze omluvy, finanční odškodnění nežádal. „Zdeněk Šarapatka je člověk, který kdysi pracoval, teď nevím, jestli v Lidovém domě nebo Úřadu vlády, už je to hrozně dávno, ale vím, že jsem ho vyhodil pro neschopnost,“ řekl Zeman v roce 2017 v televizi.

Šarapatka podle žaloby v říjnu 2000 poslal vedoucímu Úřadu vlády výpověď a později s úřadem uzavřel dohodu o rozvázání pracovního poměru, což u soudu prokázal.

Za výroky o Peroutkovi v obdobném sporu se stát omlouvat nemusí

Ministerstvo financí v odvolání, které nyní soud zamítl, namítalo, že žalobce neprokázal nesprávnost úředního postupu. Zástupkyně resortu Lucie Nachtmanová upozornila, že v obdobném sporu mezi státem a vnučkou novináře Ferdinanda Peroutky Terezií Kaslovou Obvodní soud pro Prahu 1 loni v říjnu nepravomocně rozhodl, že veřejný projev prezidenta nemůže být nesprávným úředním postupem.

S tím ale Veselý nesouhlasil. Odkázal na judikaturu Nejvyššího soudu, podle které se za úřední postup považují i širší aktivity prezidenta. I když podle soudce není žádným právním způsobem upraveno, jak by měl prezident vystupovat v pořadech na soukromých televizních stanicích, mělo by podle něj z hlediska obecných zásad platit, že v těchto případech bude hlava státu vyslovovat pravdivé výroky.

Odmítl také argument ministerstva, že Zemanovy výroky byly hodnotící povahy. „Prezident sám o sobě konstatoval, že žalobce vyhodil pro neschopnost. To znamená, že se nejedná o žádný hodnotící soud ani úsudek, jedná se o pouhé konstatování toho, co prezident sám o sobě řekl, že v minulosti učinil, a ukázalo se, že tato skutečnost neodpovídá realitě, tedy že výrok je nepravdivý,“ dodal soudce.

Zdeněk Šarapatka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Šarapatka rozhodnutí soudu uvítal. „Jsem velmi rád, že odvolací soud potvrdil, že prezident republiky Miloš Zeman nesmí sprostě lhát, nesmí urážet občany České republiky a musí dodržovat ústavu a zákony České republiky,“ komentoval rozhodnutí.

Šarapatka byl poradcem tehdejšího premiéra Zemana v době takzvané kauzy Olovo, kdy v okruhu Zemanových poradců vznikl dokument s plánem diskreditační kampaně proti tehdejší místopředsedkyni sněmovny Petře Buzkové (ČSSD). Výpověď podle žaloby Šarapatka zdůvodnil ztrátou důvěry v čestnost, statečnost, pravdomluvnost a otevřený postoj tehdejšího premiéra ve vztahu ke kauze Olovo.

V současnosti působí Zdeněk Šarapatka jako publicista a politický komentátor, od roku 2015 je členem Rady České televize. Není členem žádné strany ani hnutí.