Nejvyšší soud přezkoumá stopku pro stíhání bývalého žalobce Grygárka

Stíhání pražského žalobce Libora Grygárka nemusí být definitivně zastavené. Do případu zasáhl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který podal v kauze dovolání. České televizi to potvrdil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Bývalý náměstek Vrchního státního zastupitelství v Praze původně čelil obvinění ze zneužití pravomoci – vyšetřovatelé tvrdili, že pomohl svému známému lobbistovi Romanu Janouškovi, když se o peníze na jeho švýcarských účtech začala zajímat policie.

„Mohu potvrdit, že nejvyšší státní zástupce podal dovolání v neprospěch obviněného, a to dne 4. února 2020,“ upřesnil pro ČT mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství.

Grygárkovo stíhání pravomocně zastavil pražský vrchní soud loni v říjnu. Případ přitom ani jednou neprojednal, ani nikoho nevyslechl. Soud případ uzavřel s tím, že nelze exnáměstkovi oprávněně vyčítat, že nedal pokyn k zahájení úkonů trestního řízení ohledně švýcarských kont lobbisty Romana Janouška.

Zpět do roku 2008

Případ sahá do roku 2008 a týká se podezřelých Janouškových účtů ve Švýcarsku. Tamní vyšetřovatelé je o rok později zablokovali kvůli podezření z praní špinavých peněz v celkové výši dvě miliardy korun. Chyběly ale důkazy. O součinnost požádali švýcarští kriminalisté českou stranu – tedy pražské vrchní státní zastupitelství. Ke spolupráci ale nikdy nedošlo a v roce 2010 byl případ odložen.

Podle české policie šlo o účelový krok, ze kterého viní Libora Grygárka. Podle vyšetřovatelů se tehdy s Janouškem důvěrně znal. Pro takové tvrzení ale podle soudů není dostatek důkazů – minimálně ne pro období, kdy měl Grygárek údajně zneužít své pravomoci. Pražský vrchní soud tak musel přistoupit na tvrzení obviněného, že se s Janouškem seznámili až v roce 2010.

O propojení Grygárka a pražského podnikatele Janouška v minulosti opakovaně psala média. Koncem roku 2011 vyšlo najevo, že Grygárek jednal s Janouškem v době, kdy pražské vrchní státní zastupitelství řešilo pět případů, které se lobbisty týkaly. Exnáměstek čelil stíhání od konce roku 2013, vinu od počátku odmítal a opakovaně si stěžoval na průtahy v trestním řízení.