Maláčová rozhodne o šéfovi Úřadu práce do týdne. Premiér kritizuje možnou volbu exministra Jiřího Havlíčka

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) o novém šéfovi Úřadu práce rozhodne příští týden. Nepotvrdila ani nevyvrátila informaci, že jím bude exministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) jeho možnou volbu už dříve kritizoval a označil ji za politickou trafiku. Jako ministr průmyslu podepsal Jiří Havlíček memorandum o těžbě lithia na Cínovci. O tématu se hovořilo v Otázkách Václava Moravce.

„Nový ředitel Úřadu práce musí být odborník: dobrý, osvědčený manažer, který úřad přesune do 21. století, udělá ho vstřícným, efektivním a připraveným na změny, které nás čekají. Proto musí také rozumět českému hospodářství a změnám, které nás čekají – stárnutí populace, průmysl 4.0, robotizace,“ vyjmenovala své požadavky na nového šéfa Úřadu práce Maláčová.

Exministr Havlíček podle ní tato kritéria splňuje. „Ale žádného favorita nemám. Rozhodnu se příští týden,“ řekla. „Nemohu vyloučit, že se ředitelem stane, protože je jedním z účastníků výběrového řízení a to ještě není u konce.“

Jeho případnou volbu už kritizoval premiér Babiš (ANO). „Považoval bych to za špatný vtip. Chápu, že sociální demokraté hlavně hledají politické trafiky, ale neměli by to přehánět. Je to pozice pro odborníka,“ prohlásil s tím, že on sám politické nominanty do vysokých funkcí nejmenuje. Maláčová slova premiéra odmítla: „Premiér nemůže dehonestovat odborníky a zákon o státní službě.“

Šéf lidovců Marian Jurečka, který je rovněž  místopředsedou hospodářského výboru sněmovny, případnou volbu Jiřího Havlíčka také nevítá: „Je to minimálně zvláštní. Ředitel Úřadu práce by měl mít nějakou zkušenost s jeho strukturou, měl by mít blíže k té problematice. Nesmí rozhodovat stranická knížka, čekají nás velké změny. Ale tohle je zodpovědnost paní ministryně, ta ponese politické důsledky,“ uvedl Jurečka.

OVM: Jana Maláčová (ČSSD), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ekonom Štěpán Jurajda (zdroj: ČT24)

Havlíček byl ministrem průmyslu ve vládě Bohuslava Sobotky

Bývalý ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) loni na podzim skončil jako náměstek ministra Karla Havlíčka (za ANO). Funkci náměstka legislativní a provozní sekce ministerstva průmyslu dostal v roce 2018 na základě výběrového řízení, jeho nástup tehdy kritizoval premiér Babiš. 

Jiří Havlíček byl ministrem průmyslu od dubna do prosince 2017, kdy skončil spolu s celou vládou Bohuslava Sobotky.

Jiří Havlíček začal na ministerstvu průmyslu pracovat už v roce 2003, tři roky dělal ředitele kabinetu sociálnědemokratického ministra Milana Urbana. Pak pracoval jako hlavní manažer ČSSD, později byl místostarostou Čáslavi.

V roce 2014 se na ministerstvo opět vrátil, tentokrát už jako náměstek. V roce 2017 se dostal do čela resortu po odvolání Jana Mládka, který musel skončit kvůli svému přístupu k mobilním operátorům. 

Krátce před volbami do sněmovny podepsal Jiří Havlíček ve funkci ministra s firmou European Metals Holdings (EMH) memorandum o těžbě lithia u Cínovce v Krušných horách. Dokument se stal terčem kritiky zejména od hnutí ANO a komunistů. V březnu 2018 Česko memorandum vypovědělo, premiér Babiš ho několikrát označil za nesmyslné a neplatné.

Místo v čele Úřadu práce se uvolnilo koncem loňského roku poté, co na funkci z rodinných důvodů rezignovala Kateřina Sadílková. V čele úřadu stála krátce už v roce 2011. Do ředitelského křesla se vrátila v listopadu 2015 poté, co zvítězila ve výběrovém řízení. Do výběru nového ředitele úřad vede šéf odboru kanceláře generálního ředitele Viktor Najmon.