Salačová – rozkryla kauzu Rath a může vyváznout jen s podmínkou

Spadl mi kámen ze srdce, prohlásila Ivana Salačová, když se dozvěděla, že státní žalobce pro ni v kauze Rath navrhuje jen podmíněný trest. Někdejší ředitelce a jednatelce stavební společnosti FISA se tak asi vyplatí, že se rozhodla spolupracovat s policisty. Podle žalobce Petra Jiráta se výrazně podílela na odhalení celé skupiny. Soud ale teprve rozhodne, zda její spolupracující pozici uzná. Jinak jí hrozí až osmileté vězení. Hlavním aktérům kauzy Petru Kottovi a Kateřině Kottové (dříve Pancové) dnes Jirát navrhl osmi- až devítileté vězení a propadnutí majetku. Rathův případ soud projedná samostatně.

Salačová byla ředitelkou a do léta 2012 i jednatelkou stavební společnosti FISA (dnes JIPE). U soudu čelí obvinění kvůli předraženým zakázkám na rekonstrukci zámku Buštěhrad a úplatkářství při opravě hostivického gymnázia. Měla nosit a domlouvat úplatky, o kterých se podle ní obžalovaní Petr Kott, Kateřina Kottová (dříve Pancová) a David Rath bavili kódovaně jako o králících – více o odposleších čtěte zde.

„Když jsem se dostala do vazby, tak jsem byla po několika dnech rozhodnutá, že budu vypovídat. Po konzultaci s rodinou a právníky jsem se rozhodla, že budu spolupracující osobou,“ popsala České televizi zlom, kdy se rozhodla kauzu rozkrýt. S policisty začala bývalá podnikatelka spolupracovat v červnu 2012, z vazby se dostala jako první z jedenácti obviněných v případu Rath. Statut spolupracující obviněné získala v dubnu 2013.

Kauza Rath přehledně

BUŠTĚHRAD A KRABICE OD VÍNA PLNÁ MILIONŮ

Salačová pomohla rozkrýt okolnosti zakázky na opravu zámku Buštěhrad a Gymnázia v Hostivici. Zakázku na opravu zámku vyhrála společnost Konstruktiva Branko. Podle Salačové by k tomu ale nikdy nedošlo, kdyby firma nedala úplatek. U soudu popsala, jak spolu s ředitelem firmy Pavlem Drážďanským, který je také jedním z obžalovaných, měla zaplatit polovinu z 15 milionů korun jako první část splátky za to, že dohromady 200milionovou zakázku získají. Kott chtěl podle ní původně 200 tisíc korun, ale nakonec požadoval 20 až 24 milionů. Ze zakázky proto později FISA odstoupila.

Ještě před tím ale spolu s Drážďanským předali 14. května 2012 Pancové provizi v krabici s reklamním vínem. K další předávce mělo dojít 4. června, to už ale seděli hlavní aktéři ve vazbě. Právě s provizí za opravu zámku zadržela policie exhejtmana Ratha. Salačová tehdy podle svých slov přišla za Pancovou spolu s Drážďanským se slovy, že „nesou dárky“. Podle žalobce Petra Jiráta bylo v Drážďanského krabici 14 milionů, Salačová uvedla, že přinesla dva miliony a s Pancovou se už předem domluvila na předání provize v kanceláři nemocnice. 

Pancová od počátku trvá na tom, že v krabici bylo víno. Podle obžaloby ale odvezla krabici domů do Rudné u Prahy, kde z ní odebrala polovinu peněz, přičemž zbytek si odnesl Rath, když vpodvečer odcházel z domu z jejich společné schůzky, na které byl také Kott. Ratha po odchodu zadrželi kriminalisté a do domu vzápětí vtrhlo policejní komando, které zatklo i Pancovou s Kottem. Rath detektivům tvrdil, že v krabici je víno, po otevření se ale ukázalo, že v ní byly bankovky.

David Rath v policejním autě
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

GYMNÁZIUM HOSTIVICE

Salačová u soudu popsala i předávání úplatků v souvislosti s rekonstrukcí hostivického gymnázia. Práci měla provést stavební firma Pohl, která byla rovněž dopředu vybraná. Ostatní společnosti v tendru údajně figurovaly jen jako „křoví“. Salačová předpokládá, že o této své funkci věděly. „Pan Kott si přijel do areálu naší firmy a já mu předala provizi 2,8 milionu korun,“ sdělila soudu. Úplatek se podle ní měl dělit mezi Pancovou a Kotta. „Vzhledem k úzkému vztahu mezi Pancovou a Rathem předpokládám, že peníze šly i k němu,“ dodala. K dalšímu předání peněz kvůli zatýkání už ale také nedošlo.

Vyšetření u lékaře, moře, hory a králíci

Bývalá podnikatelka popsala i kódovanou řeč, kterou obvinění používali. Jedna ze schůzek s Rathem, která se údajně týkala uplácené zakázky na opravu gymnázia, byla v telefonních kódech označována jako "vyšetření u lékaře„. Dalšími kódy používanými ve zprávách o gymnáziu byla podle Salačové slova hory a moře. Pancová například podle policejních záznamů z března 2012 psala, že by radši jela “k moři než do hor". Podle Salačové byly tyto výrazy domluveny dopředu a označovaly různé varianty opravy hostivické školy. Pancová se hájila tím, že nešlo o kódovanou řeč, ale komunikace týkající se dovolené.

Nejvíce se ale mluvilo o králících nebo králičině, kteří měli být kódem pro peníze. „Z toho důvodu, že jsem doktorce Pancové a Petru Kottovi králíky občas dávala. Můj muž je chovatelem,“ vysvětlovala v srpnu 2013 vznik kódu Salačová.

Obžaloba viní skupinu 11 lidí z podílu na upravování zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví ve Středočeském kraji a z korupce. Organizátory měli být Kottová (dříve Pancová) a Kott, přičemž Rath údajně o všem věděl a dělil se s nimi o úplatky. Zbylých osm obžalovaných je z managementu firem, které se měly na ovlivňování zakázek podílet. Tendry se údajně upravovaly tak, aby vyhovovaly předem vybrané společnosti. Ostatní účastníci soutěží měli dělat „křoví“, aby výběrová řízení vypadala navenek v pořádku.

Tresty navrhované obžalobou:

  • Petr Kott: 8–9 let a propadnutí majetku
  • Kateřina Kottová (Pancová): 8–9 let a propadnutí majetku
  • Manažer Konstruktivy Branko Tomáš Mladý: 5 let
  • Manažer Konstruktivy Branko Pavel Drážďanský: 5 let a propadnutí majetku
  • Předseda představenstva firmy Puro Klima Martin Jireš: 5–6 let a propadnutí majetku
  • Ředitelka stavební firmy FISA Ivana Salačová: 3 roky podmíněně
  • jednatel firmy Hospimed Jindřich Řehák: 5 let
  • manažer firmy B. Braun Medical Jan Hájek: 2 roky
  • manažer firmy Pohl Václav Kovanda: 3 roky podmíněně s odkladem na 4-5 let

Předloni v říjnu policie některým aktérům kauzy obvinění rozšířila a podle zákona o trestní odpovědnosti firem začala stíhat i osm společností. Tuto část kauzy dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. Případ je ale stále ve fázi vyšetřování. Pokud se dostane k soudu, mohou obviněné firmy čekat pokuty v řádu až miliard korun, zákaz činnosti až na dvacet let nebo zákaz účasti ve veřejných soutěžích. V krajním případě může soud firmu i zrušit. A jaké společnosti a lidé se kromě trojice Rath, Kott a Pancová měli na zmanipulovaných zakázkách podílet? Více čtete zde.