Armáda koupí bojový dron, který unese i těžší zbraně. Sám váží stovky kilogramů

Vyhledat cíl, zaměřit a zneškodnit. Armáda představila nové bezpilotní drony (zdroj: ČT24)

Armáda České republiky (AČR) chce v následujících letech koupit nejméně jeden průzkumný a bojový dron o hmotnosti několika stovek kilogramů. Bude možné na něj kromě optoelektronických a radiologických senzorů instalovat také zbraně. Oznámil to náčelník generálního štábu Aleš Opata při příležitosti vzniku 533. praporu bezpilotních systémů v Prostějově. Čeští vojáci mají zatím k dispozici několik menších dronů, ten největší váží zhruba 25 kilogramů.

„V roce 2022 začne akvizice operačního bezpilotního prostředku, který kromě senzorického vybavení bude mít i vybavení zbraňovým systémem,“ řekl Opata. Bude spadat do kategorie víceúčelových bezpilotních prostředků o váze do 1200 kilogramů. Vybaven bude také systémy pro elektronický boj.

Kolik armáda plánuje takových dronů nakoupit, Opata nezmínil. „To zatím není předmětem veřejné diskuse. My ten projekt nyní připravujeme,“ podotkl. Vojáci v Prostějově ve čtvrtek zároveň předvedli bezpilotní systémy, které už používají.

Armáda má nyní ve výzbroji několik menších dronů, například Raven RQ-11B, který váží necelé dva kilogramy. K dispozici má i americké ScanEagle, jejich váha je do 22 kilogramů. Čeští vojáci stroje ScanEagle používají hlavně v Afghánistánu k průzkumu.

Nový prapor bude mít až tři sta příslušníků

Prapor zaměřený na bezpilotní systémy v Prostějově vznikl k 1. lednu na základech tamní roty, která se do konce loňského roku této činnosti věnovala jako součást zdejšího 102. průzkumného praporu.

533. prapor bezpilotních systémů
Zdroj: ČT24
Do působnosti praporu spadá hlavně centralizace výcviku za Armádu ČR pro všechny bezpilotní systémy, které jsou zavedeny. Samozřejmě také některé návaznosti na zpravodajské zabezpečení Armády ČR.
Jan Štrbík
pověřený velitel 533. praporu bezpilotních systémů v Prostějově

Prapor má momentálně několik desítek příslušníků, přesné číslo armáda zveřejnit nechce. Do roku 2025 by jich však mohlo být až tři sta. „Počáteční operační schopnosti by měl prapor dosáhnout v říjnu 2020 a plných operačních schopností v lednu 2025,“ řekla Magdalena Dvořáková z Generálního štábu AČR. 

Prostějovský prapor bezpilotních systémů postupně zahrne různé velikosti dronů včetně dronů bojových. Vznikne tak jedna jednotka, která soustředí všechny schopnosti armády v této oblasti a bude mít na starosti i analýzu získaných dat.