Benešová kritizovala vrchní státní zastupitelství kvůli kauze Čapí hnízdo. Bradáčová selhání odmítá

Otázky Václava Moravce: Marie Benešová, Lenka Bradáčová a Tomáš Lichovník o české justici (zdroj: ČT24)

Vrchní státní zastupitelství v Praze podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) selhalo, protože při dozorových prověrkách neodhalilo nedostatky při řešení kauzy Čapí hnízdo. Řekla to v pořadu Otázky Václava Moravce. Podle vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové ale státní zastupitelství prověrky provedlo a jeho výtky vůči dozorujícímu žalobci Jaroslavu Šarochovi byly souladné s rozhodnutím nejvyššího žalobce o pokračování stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Provedli jsme dvě dohledové prověrky a dozorovému státnímu zástupci jsme vytýkali i podobné věci, které vytýkal pan nejvyšší státní zástupce,“ hájí postup vrchního státního zastupitelství Bradáčová.

Ministryně Benešová podle ní nemohla logicky výsledky dohledové prověrky vidět. „Viděl je pouze dozorový státní zástupce. Nakonec také z toho vyplynulo naše stanovisko pro pana nejvyššího státního zástupce, které bylo souladné s jeho výrokem, kde jsme navrhovali, aby takto rozhodl,“ doplnila Bradáčová. 

„Ta hlavní podstata byla v tom, že výrok v zastavovacím usnesení a jeho odůvodnění neodpovídaly dokazování, které je ve spise. A na to jsme upozorňovali i v rámci těch dohledových prověrek,“ zdůraznila Bradáčová v Otázkách Václava Moravce.

Benešová uznala, že spis nezná

Reagovala tak na výtku ministryně spravedlnosti Benešové, která nejprve poznamenala, že Vrchní státní zastupitelství v Praze při dohledu selhalo a nezjistilo závady, které konstatoval nejvyšší žalobce.

„Jak je možné, že to prošlo dohledem a nebyly zjištěny ty závady, které konstatoval pan nejvyšší státní zástupce?“ kritizovala ministryně práci žalobců. Vrchní státní zastupitelství podle Benešové „bezpochyby selhalo, protože by to muselo objevit, pokud by byl dohled důsledný“. 

Poté, co vrchní státní zástupkyně osvětlila jejich postup, ministryně poznamenala, že spis nezná a nebude se přít. Dodala, že informace o výtkách vrchního státního zastupitelství vůči dozorujícímu žalobci Šarochovi nebyly medializovány. 

Nejvyšší žalobce Pavel Zeman na začátku prosince zrušil usnesení o zastavení stíhání Andreje Babiše a jeho exporadkyně Jany Mayerové a věc vrátil k došetření. Zároveň však potvrdil zastavení stíhání Babišových rodinných příslušníků.

Usnesení Městského státního zastupitelství v Praze označil za nezákonné a předčasné. Našel v něm skutkové i právní chyby. Důkazní situace podle něj neodůvodňovala ani podání obžaloby, ale ani zastavení stíhání.

Spis se vrátil dozorovému státnímu zástupci Šarochovi, který na nové rozhodnutí nemá žádnou lhůtu. Policie i Šaroch musí respektovat Zemanův právní názor, podle nějž je mimo jiné nutné důkladněji vyhodnotit evropskou legislativu a navazující judikaturu, stejně jako otázku zavinění Babiše a Mayerové, která podepsala žádost o dotaci pro Čapí hnízdo.