Zemanova hyperbola: Norský pěstounský systém jako nacistický Lebensborn

Praha − Prezident Miloš Zeman se opřel do norské sociální služby za to, že české matce odebrala dva syny. V dnešním rozhovoru pro deník Blesk ji přirovnal k nacistickému výchovnému programu Lebensborn. Podle hlavy státu mají být děti u norských pěstounů odnárodňovány. Svoje vyjádření ale prezident vzápětí korigoval tím, že jde o provokativní hyperbolu.

„Kluci jsou v pěstounském zařízení, které se podobá Lebensbornu. Jejich matka se s nimi vidí dvakrát ročně 15 minut, nesmí na ně mluvit česky. Jiným slovem řečeno, děti jsou odnárodňovány,“ uvedl Zeman. Norský systém podle něho vychovává „mladé Nory“.

Lebensborn byl program nacistické Třetí říše, z něhož měli vzejít árijci. Lebensborn stanovil, že německé rodiny mají adoptovat děti, které se narodily ve speciálních domovech. Rasově čistí lidé pak měli podle plánů zalidnit zabraná území, z nichž nacisti odsunuli původní obyvatele.

Hlava státu uvedla, že norský postup má „jisté společné rysy“ s programem. Vzápětí ale Zeman dodal, že schválně přehání a že svým vyjádřením jistě vyvolá skandál, protože jde o provokativní hyperbolu.

Zeman před použitím výrazu Lebensborn varoval norskou velvyslankyni

Prezident Zeman zároveň uvedl, že „velmi, velmi kritické“ stanovisko k případu sdělil už norské velvyslankyni, se kterou se setkal před týdnem. Norská ambasadorka v rozhovoru prý několikrát zopakovala, že informace o osudu hochů jsou důvěrné. Prezident podotkl, že pokud norské úřady ani česká strana nevlastní dokumenty, které by popisovaly důvody k odebrání dětí, potom je norská sociální služba „státem ve státě“.

Velvyslankyni nakonec prý požádal, aby ho průběžně informovala, a že pokud od ní znovu uslyší jen to, že informace jsou důvěrné, nemůže vyloučit, že přirovnání k Lebensbornu použije i v oficiálním rozhovoru.

Zeman v rozhovoru doporučil, aby případ znovu projednal norský soud a českou stranu o svém rozhodnutí informoval.

Kauza Michalákových

Norské úřady odebraly bratry Michalákovy českým rodičům v květnu 2011. Zdůvodnily to podezřením z násilí a zanedbávání. Jejich rozhodnutí potvrdil soud. Chlapci nyní vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách a s vlastní matkou se téměř nevídají. Eva Michaláková se kvůli tomu obrátila loni na norský soud znovu.

Česká diplomacie kvůli případu vyslala dvě oficiální nóty. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský následně věc otevřel na půdě Evropského parlamentu, kde označil přístup norského úřadu k matce odebraných dětí za zvrácený. Podle Zdechovského jí sociální úřad odebral děti neoprávněně, protože tak učinil na základě posudku, který nebyl nezávislý.