Středa přinesla padesát teplotních rekordů, na Novojičínsku bylo skoro 18 stupňů

Na řadě míst Česka padaly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo odpoledne v Mořkově na Novojičínsku, kde naměřili 17,8 stupně Celsia. Přes 16 stupňů ukázal teploměr v Javorníku na Jesenicku či v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, uvedli meteorologové. Celkem padl rekord na 51 stanicích, které měří déle než třicet let.

Středa byla chladnější v severní polovině Čech, kde fronta nedokázala narušit teplotní inverzi a zároveň se tam nejdéle udržovala oblačnost. Naopak hodně přes 14 stupňů vystoupaly teploty na jihozápadě Čech a na severovýchodě a východě země.

Vedle 51 teplotních rekordů pro 18. prosinec padl ve středu ve 32 případech i absolutní rekord pro celý prosinec.

x
Zdroj: ČT24

Výjimečně teplé počasí s rekordními teplotami panuje na řadě míst Česka od neděle. V dalších dnech bude příliv teplého vzduchu pokračovat, ale kvůli častějším mlhám a nízké oblačnosti bude hlavně v Čechách často chladněji než nyní. Jak ve čtvrtek, tak v pátek čekejme vyšší teploty na východě, kde maxima často přesáhnou 10 stupňů Celsia.

Právě na východě se ve čtvrtek rozfouká jihovýchodní až jižní vítr. Jeho nárazy přesáhnou 50, na horách 70 kilometrů za hodinu. V pátek bude vítr ještě silnější, nárazy v nížinách dosáhnou 70, na horách i přes 100 kilometrů za hodinu.

Změnu přinese v sobotu studená fronta a s ní dorazí na hory ochlazení. Občas se přidá déšť a pršet bude i v dalších dnech, přičemž hranice sněžení klesne nejprve na tisíc, začátkem příštího týdne postupně na šest set metrů.

„Na této úrovni zůstane nejspíš i během vánočních svátků. Ty sice přinesou velkou oblačnost a na většinu území občas déšť nebo přeháňky, při teplotách kolem 5 nebo 6 stupňů ale v nížinách se sněhem moc nepočítejme,“ uvedl meteorolog ČT Michal Žák.

Šance na sněhovou nadílku tudíž právě na Štědrý den zůstává v nížinách téměř nulová. Od vyšších poloh ale pravděpodobnost bílých Vánoc oproti předchozím dnům mírně vzrostla. A na horách jsou téměř jisté.

Po Vánocích by podle aktuálních modelů mělo dorazit mírné ochlazení – v noci už tak občas může slabě mrznout, přes den ale budou teploty v nížinách nadále šplhat nad nulu – jde ovšem samozřejmě o první výhled.