Českého řidiče kamionu, který v Bavorsku ohrozil autobus, poslal soud do vězení

Události: Trest za nebezpečný manévr (zdroj: ČT24)

Na dva roky a tři měsíce do vězení poslal soud v německém Pasově českého řidiče kamionu, který začátkem letošního roku v Bavorsku riskantně předjížděl a ohrozil protijedoucí autobus. Rozsudek není ještě pravomocný, obhájce pro třiapadesátiletého muže žádal podmíněný trest.

Jaroslav Novotný byl odsouzen za úmyslné ohrožení bezpečnosti v silničním provozu. „Především svým činem ohrozil na životě několik lidí,“ zdůvodňuje mluvčí soudu Maxmilian Kitzbichler. Novotný navíc nesmí čtyři roky řídit, zákaz se ale týká jen Německa a ne Česka. Státní zastupitelství navrhovalo, aby šel do vězení na nejméně tři roky a za volant v Německu nesměl pět let.

V srpnu ho prokuratura obžalovala z pokusu o vraždu. V takovém případě by českému řidiči hrozilo až doživotí. V říjnu soud ale kvalifikaci jeho chování zmírnil. „Jde o velmi tvrdé rozhodnutí,“ řekl obhájce Novotného Bruno Fuchs po čtvrtečním vynesení rozsudku. Tvrdí, že řidič tento čin neplánoval a šlo o „spontánní rozhodnutí“.

Novotný má možnost se odvolat a také požádat o výkon trestu v Česku. „Jestli se odvoláme, to se svým mandantem proberu začátkem příštího týdne ve vězení. Pokud si to bude přát, odvolám se,“ řekl dále Fuchs.

Incident se stal 22. ledna na silnici B12, která vede z Pasova na německo-české hranice u Strážného. Před městem Freyung je třípruhový úsek, směrem k hranicím vedou dva jízdní pruhy, opačným pouze jeden. Záhy však levý pruh končí, následuje křižovatka a dlouhá pravá zatáčka.

I když do levého pruhu mohou pouze osobní auta, nákladním to zakazuje dopravní značka, řidič kamionu v barvách vsetínské firmy začal ve třípruhovém úseku předjíždět. Vlevo ale zůstal i v místě, kde se již silnice zúžila.

Novotný se dostal do konfliktu se zákonem v minulosti už pětkrát. Mimo jiné řídil pod vlivem alkoholu a při nehodě zranil člověka.

Bezpečné rozestupy by mohly kontrolovat drony

Jedním z obvyklých porušení pravidel nejen u řidičů kamionů je nedodržování bezpečné vzdálenosti. V Česku je to přestupek už teď, jenže vymahatelnost je složitá. Změnit by to měl nový silniční zákon, který chystá ministerstvo dopravy. Zatím ale není jasné, jestli se bude měřit vzdálenost, nebo časový rozestup mezi vozy.

Právě v sousedním Německu – ve spolkové zemi Braniborsko, tedy v okolí Berlína – s tím policii došla trpělivost a do akce nasadila drony. Na tamních hlavních tazích platí povinný padesátimetrový rozestup mezi nákladními auty a policisté plánují toto pravidlo vymáhat.

Podobnou techniku používá i česká policie. Jenže zatím třeba k tomu, aby hlídala auta, jestli nepředjíždějí přes plnou čáru. Kontrola dodržování bezpečné vzdálenosti je komplikovaná kvůli složité definici v českém zákoně. Řešení hledají tvůrci připravované novely.

„Naposledy když jsme ji měli v připomínkovém řízení, tak řešila metrovou, nebo časovou vzdálenost. Následně policie po jejím schválení přistoupí ke kontrole dodržování odstupů,“ uvedl ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) chce novelu bodového zákona poslat na vládu v březnu příštího roku. Plán ministerstva je, aby zákon platil od začátku roku 2021.