Invalidní důchodci od ledna ušetří za doplatky na lécích. Do konce roku si však musí podat žádost

Události: Invalidní důchodci se musí přihlásit o snížení doplatku na léky (zdroj: ČT24)

Přes 200 tisíc invalidních důchodců zaplatí od Nového roku za doplatky na léky podstatně méně než letos. Od ledna klesne roční limit, nad který jim pojišťovny vrací část zaplacených doplatků, z pěti tisíc na pět set korun. Invalidé ale musejí do konce roku požádat pojišťovnu a doložit svůj handicap. Na pojišťovnu nemusí osobně, stačí poslat e-mail.

Limit na léky invalidním důchodcům klesne desetinásobně. „Určitě mi to pomůže, každá koruna dobrá. A jsou lidé, kteří platí za léky daleko víc, takže to pro ně bude velká pomoc,“ je přesvědčena Anna Stejskalová z Plzně, která zaplatí na doplatcích ročně až čtyři tisíce korun.

Snížení lékového limitu se má týkat více než 200 tisíc lidí. Pojišťovny by jim měly za zaplacené doplatky vracet o 200 milionů víc než doteď. „Důchod mám něco přes 10 tisíc a částka 700, kterou doplácím za léky, je opravdu znát, při tom, že si musím hradit další věci, jako je jídlo, ubytování,“ prohlásil Antonín Biluseac z Ostravy.

Pro byla vláda i opozice

Pro nižší doplatky hlasovala loni velká většina poslanců. „Jsou zkrátka závislí pouze na invalidním důchodu, který v reálu může být i nižší než starobní důchod. Myslím, že to je správná cesta,“ prohlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO).

Už dnes mají roční limit na započitatelné doplatky na léky důchodci nad 70 let. „Ochranný limit pro doplatky na léky by měl pomoci sociálně slabším. A kromě seniorů, kteří jsou jednou ohroženou skupinou, jsou to ti zdravotně handicapovaní,“ podotkl místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví a předkladatel návrhu Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Počet lidí, které limity chrání, rychle roste. Zatímco loni dostalo v prvních devíti měsících část doplatků zpátky 505 tisíc lidí, letos číslo vzrostlo o téměř 14 procent, na 575 tisíc. Vyplacená částka pak vzrostla o víc než pětinu na téměř půl miliardy korun. Výše limitů se přitom letos neměnila.

Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna vrátila pacientům v prvních devíti měsících letoška za zaplacené doplatky 314 milionů korun. To je o 21 procent vyšší částka než ve stejném období loňského roku. „Jak děti, tak senioři jsou chráněni před doplatky na léky a víme, že ty doplatky mohou být poměrně velké,“ konstatoval ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Ve většině případů se jedná o penzisty. „Nejvyšší nárůst je u starších klientů, kteří léků berou nejvíc,“ poznamenal mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny Jiří Sochor. „Jsou to senioři, a to zvláště senioři ve vyšším věku nad 70 let, kde je limit 500 korun,“ sdělila mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková.

Lidé, kteří mají o snížení limitu zájem, musejí dát vědět do konce roku pojišťovně. „Klient v současné době bude muset pouze elektronicky doložit skutečně druhý nebo třetí stupeň invalidity. Všeobecná zdravotní pojišťovna ověří totožnost klienta prostřednictvím call centra a datem doložení začíná nabíhat ochranný limit a klient je chráněn pětistovkou,“ vysvětlil postup Kabátek.