Další bariéra pro handicapované: mají problém sehnat vyhovující bydlení

Události ČT: Handicapovaní mají problém sehnat byt (zdroj: ČT24)

Čím dál víc postižených lidí chce žít samostatně, ovšem bezbariérových bytů je málo a handicapovaní na ně čekají i několik let. Poprvé proto veřejně oslovili majitele vhodných nemovitostí. A někteří už vědí, že se jim jejich sen o nezávislém bydlení splní.

Zájem o vlastní bydlení mají handicapovaní především v Praze, kde je téměř pět stovek obsazených bytů se zvláštním určením.

Po ročním úsilí se zde podařilo najít byt i handicapovanému počítačovému technikovi Matěji Tesaříkovi. „Už jsem se chtěl osamostatnit, nebýt závislý na rodičích. Tím, že mám i práci, tak si chci rozjet vlastní život,“ říká.

  •  29 v rekonstrukci 
  • 15 rezervovaných
  • 19 volných
  • 7 v nabídce
    Zdroj: Magistrát hl. města Prahy

Například filmová střihačka Kateřina Morozová na obecní byt nedosáhne. Nedařilo se jí ani přes inzerát. S dalšími handicapovanými proto nocovala venku, aby na problém upozornila. Krátce nato nabídku dostala.

„Budu podepisovat nájemní smlouvu. Budu shánět peníze na rekonstrukci koupelny, protože je tam malý záchod,“ plánuje Morozová, která už pět let žije v Jedličkově ústavu a do vlastního bytu by se mohla nastěhovat do konce prázdnin.

„Ozvalo se nám několik majitelů bytů, že bychom se mohli přijít podívat. Dalším se ozvali z městské části. Potřebujeme, aby se hlásili i další, protože máme nové zájemce,“ uvedl ředitel asistenční služby Erik Čipera.

„Zájmem města je zvyšovat počet těchto bytů, a to jednak vlastní výstavbou, kdy důsledně dbáme na to, aby alespoň pět procent z nové výstavby tvořily byty zvláštního určení,“ uvedl mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy.

Momentálně je v hlavním městě třicítka bezbariérových bytů v rekonstrukci, další dvacítka je volná, ale neobyvatelná.