Vysočinu i Šumavu zasypal sníh. Dálnice jede, na Vimpersku mají kamiony potíže

Na Vysočině začalo sněžit a silničáři na dálnici D1 u Humpolce varují před kluzkou vozovkou. Kalamitu na dálnici D1 jako loni ale první sníh nezpůsobil. Horší situace byla v podvečer na Šumavě, kde u Vimperka uvázl kamion a za ním se nahromadily další. Meteorologové vydali pro část republiky výstrahu, ve které varují jednak před velkým množstvím sněhu, které by mohlo do rána napadnout, ale i před tím, že jde o sníh mokrý, a tedy těžký. Pod jeho vahou mohou padat stromy nebo se trhat dráty elektrického vedení.

Sněžení se v noci očekává v sedmi krajích, a to ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Libereckém, na Vysočině a v některých okresech Královéhradeckého a Pardubického kraje. Z upřesnění Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že sněžení se bude týkat i Jablonecka, Semilska, Frýdlantska či Železnobrodska.

Nejvíce bude podle meteorologů sněžit v místech s nadmořskou výškou mezi 400 až 600 metry nad mořem. Nelze ale vyloučit, že sníh bude padat i v nižších polohách. Intenzivnější sněžení se čeká hlavně v první polovině noci. Už v noci na úterý sněžilo v západní části Čech v místech nad 600 metrů nad mořem.

Sněžení meteorologové očekávají ještě ve středu po poledni a trvat by mělo do čtvrtečních 03:00. Výstraha platí pro šest krajů, na rozdíl od úterý se už nebude týkat Plzeňského kraje. Ve čtvrtek ráno se při vyjasnění bude na mokrých silnicích a chodnících tvořit náledí a zmrazky. 

Sníh komplikuje dopravu, na Šumavě uvázl kamion

Komplikace může sníh způsobit chodcům, řidičům a v zásobování. Pod tíhou mokrého sněhu se mohou lámat větve stromů, škody může sníh způsobit i na drátech elektrického vedení. Řidiči by měli jezdit opatrně a nezapomínat na zimní výbavu.

Největší komplikace způsobil nový sníh na Šumavě. Na silnici I/4 u Vimperka směrem ke Strážnému uvázl kamion, upozornili silničáři. Za ním zůstaly stát další. Na silnici leží vrstva sněhu. Pro osobní auta je komunikace s opatrností sjízdná.

Kamion u Vimperka
Zdroj: ČT24

Na dálnici D1 na Vysočině se poté, co začal sníh padat, vytvořila kolona, ta ale nesouvisela s počasím, nýbrž s porouchaným kamionem, který zůstal stát v jízdním pruhu na 101. kilometru. Před devátou hodinou večer se již jezdilo bez omezení. Silničáři ale varují, že je vozovka je mezi 90. a 110. kilometrem kvůli neustávajícímu sněžení kluzká.

Auta kvůli porouchanému kamionu postávala mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem – tedy na místě, kde loni, když začalo v prosinci sněžit, nastal velký kolaps. Dálnice byla tehdy kvůli zpoždění stavebních firem rozkopaná a jízdní pruhy zúžené, i když mělo být již vše připraveno na zimu. Zúžená je dálnice i nyní, omezení by ale mělo brzy skončit. Silničáři počítají s tím, že příští týden začne zimní přestávka, na kterou se jízdní pruhy vrátí do plné šíře.

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) předeslal, že jsou silničáři podle něj na zimu připraveni „daleko více“ než loni. „Ředitelství silnic a dálnic je připraveno na zimu. Dokonce už předsoluje, jsou připraveny posypové vozy a všichni pracovníci, je jich přibližně 700, jsou připraveni bojovat se zimou,“ uvedl.