Školství je podfinancované, důvody stávky jsou však zástupné, zní kritika na adresu odborů

Školství je podfinancované a učitelé mají právo stávkovat za lepší podmínky, důvody ohlášené školskými odbory jsou však zástupné, zaznělo v pořadech Devadesátka a Události, komentáře. Jádro současného sporu mezi ministerstvem a odbory spočívá v tom, jak velký bude růst tarifní části platů a kolik z navýšení půjde na odměny. Podle bývalých i současných politiků má však české školství větší, systémové problémy.

Bývalá ministryně školství za Stranu zelených ve vládě Mirka Topolánka Dana Kuchtová vyhlášení stávky rozumí. „Mám pochopení, protože je dobře, že se mluví o tématu učitelé a jejich platy. Jejich platy jsou totiž stále nízké a platy nepedagogických pracovníků ve školství jsou tragicky nízké, takže si myslím, že je dobře, že učitelé se ozývají. Je dobře, že odbory zastupují jejich práva,“ uvedla Kuchtová v pořadu Devadesátka.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) plánuje navýšení platových tarifů ve školství o osm procent a dvě procenta chce dát do nadtarifní pohyblivé složky na případné odměny, které rozdělují ředitelé škol. Školské odbory ale požadují desetiprocentní navýšení rovnou do tarifů. Na středu 6. listopadu proto vyhlásily stávku ve školství.

Učitelé by však podle Kuchtové měli klást vyšší cíle než ty, které uvádějí odbory. „Myslím, že se odborům nepovedlo stanovit správně cíl té stávky, protože se to zvrtlo na handrkování o 8 a 2 procenta, nebo o 10 procent, a já myslím, že ta stávka měla být stávkou za platy, tedy za 15 procent, které pan premiér slíbil,“ uvedla Kuchtová. Připomněla, že premiér Andrej Babiš (ANO) původně avizoval navýšení o 15 procent.

90’ ČT24: Jsou důvody pro stávku učitelů? (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr školství za Věci veřejné ve vládě Petra Nečase Josef Dobeš naopak stávku odmítá. „Já s touto stávkou nesouhlasím, protože ty argumenty pro mne nejsou přesvědčivé. Hádat se o tom, jestli dáme učitelům 10 (procent) do tarifů nebo 8 do tarifů a 2 ředitelům škol, aby je přidělili těm nejkvalitnějším učitelům, mně připadá legrační,“ prohlásil Dobeš, který byl také hostem Devadesátky.

Podle bývalého ministra nejde o učitelskou stávku, ale o stávku odborářů. Jmenovitě kritizuje šéfa školských odborů Františka Dobšíka. „Tomu, co dělá pan Dobšík, rozumím. Největší nebezpečí pro odboráře je tehdy, když se v noci probudí a řekne si: jen aby ti učitelé nepoznali, že já jsem zde zbytečný – stát přidává peníze, kraje se o nás starají, tak musím najít nějakou záminku. A ona záminka byla 10 do tarifů, nebo 8 do tarifů a 2 do netarifní částky,“ uvedl bývalý ministr školství.

O stávce debatovali také hosté Událostí, komentářů. „Rozumím učitelům, že jsou naštvaní, že české školství se nevyvíjí tak, jak si představují. Nicméně to, jakým způsobem, poměrně diletantským, byla stávka vyhlášena, kolik škol se k ní připojilo a ten důvod, který udávají, že chtějí, aby ti řekněme méně dobří učitelé byli stejně placení jak ti skvělí, to skutečně není důvod ke stávce,“ uvažuje místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Vím od mnohých učitelů, že spíše stávkují kvůli celkovému stavu českého školství, že už toho prostě mají dost. Že už té byrokracie, toho nesystému, toho, co se na ně valí, je prostě moc. A mnohdy to je ten důležitější důvod než ty samotné platy 8 plus 2,“ dodává Gazdík.

Události, komentáře: Petr Gazdík, Václav Klaus ml. a Jiří Zlatuška o stávce učitelů (zdroj: ČT24)

Také podle předsedy hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího nejde o konkrétní parametry tarifů. „Já bych podpořil stávku, kdyby učitelé stávkovali proti rozvratu financování školství, té nové reformě, kvůli tomu nepořádku a když to tak řeknu bordelu. Myslím si, že učitelé zejména jsou vytočení z toho, že oni nevěří tomu, že se jedná o nějakých 8 a 2 procenta nebo patnáct. Protože politici vždycky vylezou a řeknou: my jsme zvýšili mzdy, ale pak ta realita je třeba na polovině, tedy to, co mají na výplatní pásce. Čili ten systém skutečně nefunguje,“ uvedl.

Klaus mladší ale zároveň kritizuje postup představitelů odborů, kteří jsou podle něj spojeni se sociální demokracií. „Takže vždy když vládne sociálnědemokratický ministr, tak je klid a pohoda. Když vládne nějaký jiný, tak je stávková pohotovost, a kdybych vládl já, tak hoří barikáda,“ tvrdí předseda Trikolóry.

Na špatnou kondici školství upozorňuje i bývalý poslanec za ANO a děkan Fakulty informatiky Masarykovy univerzita Jiří Zlatuška. „Peníze výrazným způsobem rostou, ale celkově situace ve školství není nijak dobrá, zejména co se týká financí. Školství je dlouhodobě podfinancované,“ uvedl.

„Je pravda, že v číslech, která vykazuje pan ministr Plaga, se mu daří plnit to, co je napsáno v programovém prohlášení vlády,“ připouští Zlatuška. V mezinárodním srovnání však podle něj Česko zaostává. „Pokud se chceme vyrovnat úrovni zemí, jako je Rakousko, tak studie think-tanku IDEA dobře ukázala, že pokud bude nárůst v proporcích nějakých 10 procent, tak se to nestane dřív než zhruba za dvě volební období. A v tomto se vůbec nedivím učitelům, že postrádají nějakou dlouhodobější vizi.“