Doprava o dušičkovém víkendu: posílená MHD, místa ve vlacích navíc

Posílená hromadná doprava ve městech, místa ve vlacích navíc, ale i výluky a oblasti, kde se lidé spojení navíc nedočkají. Tak bude pro cestující vypadat dušičkový víkend. Některé dopravní podniky budou po celý víkend nasazovat vozy navíc. Například v Plzni jezdí velkokapacitní trolejbusy na lince 11 už od pátku. Podobná opatření chystá také Hradec Králové nebo Brno.

„Na Lesní hřbitov v Hradci Králové budou po celý dušičkový víkend jezdit posílené spoje linky číslo 9, dojde také ke změně konečné zastávky spoje. Plánujeme na linku vyslat velkokapacitní kloubové vozy. To samé se také týká linky číslo 3. Ta zajišťuje obsluhu hřbitova Kukleny,“ uvedl místopředseda dozorčí rady Dopravního podniku Hradce Králové Leo Sedláček. Budou tam také připraveni na operativní doplnění vozidel směrem na všechny hřbitovy včetně těch menších.

V Brně dojde k posílení na linkách 2 a 6. „Na tyto linky budou o víkendu nasazovány soupravy s větší kapacitou, aby bylo možné k Ústřednímu hřbitovu přepravit větší množství lidí,“ řekla mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

V Plzni lidem usnadní cestování během Dušiček velkokapacitními trolejbusy na lince 11. Posílený spoj do plzeňských ulic vyrazí už v pátek 1. listopadu. A bude cestujícím k dispozici až do neděle 3. listopadu.

V Praze se s posílením o víkendu nepočítá. „Ke krátkodobému posílení během dušičkového víkendu již nedochází, protože v minulosti byla realizovaná opatření. Při těch začaly linky 5 a 11 jezdit se dvěma vozy. Toto opatření již bylo realizováno i v normálním provozu,“ sdělila detaily mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

Cestující v Praze ale čekají komplikace. „Z hlediska tramvajových výluk proběhne v neděli v době od půl osmé ráno do 15 hodin krátkodobá výluka v ulici Na Petřinách,“ uvedla Řehková. Z jejího vyjádření také vyplývá, že tato výluka může zkomplikovat cestu na přilehlé hřbitovy Břevnov a Liboc.

„Počítáme s tím, že částečně tato výluka může cestu zkomplikovat nutností přestupu na náhradní dopravu. Nicméně předpokládáme, že většina návštěv hřbitovů proběhne v sobotu, na kterou připadá Památka zesnulých,“ doplnila Řehková.

Posilují i spoje na železnici

Kapacitu vlaků budou během dušičkového víkendu navyšovat České dráhy i RegioJet. Největší zájem je o spoje mířící na Slovensko a na Moravu, které jsou v současnosti už téměř vyprodané.

Společnost RegioJet posiluje vlakové spoje standardně jako každý víkend. „O víkendech kapacity vlaků navyšujeme, protože je zájem vyšší než zbytek týdne. Pokud bude tento víkend zájem extrémní a budou volné vozy, jsme připraveni do hodiny kapacitu navýšit až o stovky míst,“ uvádí mluvčí společnosti RegioJet Aleš Ondrůj. Největší nápor cestujících očekávají ve spojích Praha–Slovensko, Praha–Ostrava a Praha–Brno.

České dráhy vypravují každý den až do 5. listopadu speciální noční vlak Praha–Košice. Vozy, které posílí stávající soupravy, se připojují především k odpoledním rychlíkům a expresům mířícím na Moravu. Další spoje budou ČD posilovat operativně. Společnost Leo Express se na navyšování kapacit ve svých vlacích nechystá.