Profily oceněných: Šéf kontrolorů Kala, byznysmen Plašil, malíř Lhoták či onkolog Petruželka

Řády a medaile udělil nebo propůjčil prezident Miloš Zeman v den 101. výročí vzniku Československa 42 osobnostem. Nejvyšší vyznamenání – Řád bílého lva – dostalo osm lidí: válečný stíhač Emil Boček, bývalý prezident Václav Klaus, bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster, in memoriam potom válečný letec Josef Ocelka, odbojář Jaroslav Selner, právník Bohuslav Ečer, podnikatel Jan Antonín Baťa a bývalý vídeňský starosta Helmut Zilk.

ŘÁD BÍLÉHO LVA

Protože Miloš Zeman již na počátku svého prezidentského působení dal najevo, že nebude udělovat vyznamenání nižší než I. třídy, i proto mohl veterán z druhé světové války Emil Boček obdržet Řád bílého lva, byť mu toto vyznamenání udělil již prezident Václav Klaus v roce 2010. Tehdy ale šlo o řád třetí třídy.

Sám Václav Klaus se ale letos nejvyššího státního vyznamenání dočkal také. Jako prezident sice byl nositelem Řádu bílého lva i Řádu Tomáše Garrigua Masaryka, ovšem pouze v době výkonu funkce. Poslanci spolu se senátory mu je mohli po skončení mandátu udělit doživotně, ale nestalo se tak. Nejvyšší české vyznamenání obdržel i bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster.

Kromě Emila Bočka vyznamenal Miloš Zeman i dalšího válečného letce Josefa Ocelku, který však zahynul již v průběhu konfliktu, a odbojáře z Obrany národa Jaroslava Selnera, který zemřel v 70. letech. Stejně tak až posmrtně vyznamenal prezident nejvyšším řádem Jana Antonína Baťu a také právníka, který se po druhé světové válce podílel na vzniku Mezinárodního vojenského tribunálu, Bohuslava Ečera.

In memoriam získal nejvyšší státní vyznamenání i Helmut Zilk. Někdejší vídeňský starosta je měl již v 90. letech převzít od Václava Havla – za zásluhy o rozvoj česko-rakouských vztahů. Tehdejší prezident se ale zalekl informací o údajné Zilkově spolupráci s StB a řád mu nakonec neudělil. 

ŘÁD TOMÁŠE GARRIGUA MASARYKA

Řád Tomáše Garrigua Masaryka má letos jediného nového nositele, a to Jana Jelínka. Ocenění obdržel evangelický kazatel, který za druhé světové války na Ukrajině pomáhal pronásledovaným, až posmrtně.

MEDAILE ZA HRDINSTVÍ

Medaili Za hrdinství udělil prezident v den 101. výročí vzniku Československa šesti lidem. In memoriam se stal jejím držitelem vojenský psovod Tomáš Procházka, který loni padl v Afghánistánu, a nedávno zesnulý válečný pilot Kurt Taussig. Ocenění udělil prezident také protinacistickému odbojáři Karlu Knězovi. Osobně je potom mohl převzít David Michajlak, který byl účastníkem loňské potyčky na koupališti v Dubí, při které utrpěl zranění. Stejně tak obdržely medaili Za hrdinství dvě veteránky ze druhé světové války, které zažily boje na východní frontě – Božena Ivanová a Jarmila Halbrštatová.

MEDAILE ZA ZÁSLUHY

Medaili Za zásluhy si každoročně 28. října odnáší z Pražského hradu nejvíce lidí a letošní svátek nebyl výjimkou. Za dílo v oblasti kinematografie ocenil prezident srbského režiséra Emira Kusturicu, za přispění k česko-čínským kulturním vztahům získala medaili pekingská bohemistka a překladatelka Sü Wej-ču. Vyznamenání získali i fotograf Jan Saudek, zpěvák a herec Josef Zíma nebo ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Mezi držiteli medaile jsou i čtyři lékaři – porodník Antonín Doležal, profesorka lékařské etiky Helena Haškovcová, oční lékař Jaroslav Madunický a stomatolog Josef Podstata.

Ze sportovců se Miloš Zeman rozhodl vyznamenat hokejistu Jaromíra Jágra, motocyklového závodníka Libora Podmola a in memoriam i předválečnou automobilovou závodnici Elišku Junkovou. Dalším z čerstvých laureátů je automobilový konstruktér Petr Hrdlička. Z podnikatelů potom dostali medaili Rudolf Ovčaří, Vladimír Plašil a Pavel Smutný. I přes nedávné spory s vládou získal medaili Za zásluhy – k čemuž je nutná kontrasignace předsedy vlády – i prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

obrázek
Zdroj: ČT24