Nejmenší vesnice se vylidňují. Pomoci má příspěvek na seniora, Slovensku se osvědčil

Události: Nejmenší obce se vylidňují a chátrají. Pomoci jim má nový příspěvek na seniora (zdroj: ČT24)

Obce, ve kterých žije okolo 250 obyvatel, se podle posledních statistik rychle vylidňují. Zůstávají v nich hlavně senioři, naopak ekonomicky aktivní lidé odcházejí. Sdružení místních samospráv proto navrhuje, aby obce dostávaly nové peníze od státu i na seniora staršího 65 let. Podobný příspěvek funguje na Slovensku. O příspěvku budou obce debatovat na svém sněmu.

Podle statistik se z nejmenších obcí ročně odstěhuje 3,5 procenta obyvatel. „Znamená to úbytek financí, které obce získávají ze státu. Navíc v obci zůstávají neobsazené domy a vesnice chátrá,“ zdůraznil předseda Sdružení místních samospráv a europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

Jeho sdružení proto chce, aby stát posílal obcím víc peněz. Zvýšit by se mělo procento, které obce dostávají na jednoho žáka ve škole. A zavést by se měl příspěvek na seniora. „Vycházíme ze slovenského vzoru a požadujeme částku pěti procent,“ navrhuje Polčák. 

Příspěvek na žáka a na seniora pro obce
Zdroj: ČT24/Sdružení místních samospráv

Schillerová dokončuje analýzu, Dostálová chce o nejmenších obcích mluvit v Bruselu

Ministerstvo financí musí návrh nejprve zvážit. „Bylo by to nové kritérium do rozpočtového určení daní. Požadavky zaznívají, proto dokončujeme analýzu, jak by na tom jednotlivé rozpočty byly, kdyby se toto kritérium zavedlo,“ uvedla ministryně Alena Schillerová (za ANO).

Pravice je skeptická. „Bál bych se toho, že pokud by došlo jenom k dalšímu neadresnému navýšení, tak by to nemuselo dopadnout do těch míst, kde je to nezbytně třeba,“ obává se místopředseda strany ODS Martin Kupka.

Už dnes mohou starostové čerpat peníze třeba z programu obnovy a rozvoje venkova. V něm je k dispozici 1,5 miliardy korun. „Je to na obslužnost území, malé prodejny, komunitní zázemí pro seniory nebo na opravu veřejných budov,“ vysvětlila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Úbytek obyvatel v obcích
Zdroj: ČT24/AGIS SMS ČR

Mezi nejmenší obce v Česku patří Dasnice na Sokolovsku, kde žije asi tři sta lidí a průměrně jim je 40 let. Lidé odchází i přesto, že tam zajíždí autobus a vlak; mladým lidem ale chybí školka nebo škola.

O tom, co chybí obyvatelům malých obcí, plánuje ministerstvo pro místní rozvoj mluvit i v Bruselu. A to kvůli kvůli novému programovacímu období: ministerstvo chce pro tato místa vyjednat více evropských dotací.