Úřednictvo zůstává bez hlavy, ministerstvo vyřadilo všechny zájemce

Praha – Výběrové řízení na náměstka ministra vnitra pro státní službu neúspěšně končí. Ministerstvo vyřadilo všechny tři účastníky stejně jako jediného člověka, který měl zájem stát se personálním ředitelem sekce státní služby. Podle komise, jež měla vybrat pomyslné hlavy státního úřednictva, které zavádí služební zákon, nikdo z přihlášených nesplnil kritéria výběrového řízení. Ministerstvo vypíše tendr znovu.

Ministerstvo vnitra zrušilo výběrová řízení na náměstka ministra vnitra pro státní službu a personálního ředitele sekce státní služby na ministerstvu. Obě funkce jsou klíčové pro fungování úřednické mašinerie podle nového služebního zákona, ale nikdo z uchazečů nesplnil kritéria. Neuskuteční se proto naplánované pohovory a soutěž končí, informoval mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Úřad by měl vypsat výběrová řízení znovu. Konkrétní předpoklady a požadavky pro přijetí stanovila vláda v listopadu, určila také výběrovou komisi, která má vládě doporučit tři jména. V komisi jsou dva nominanti ČSSD, dva za ANO a jeden za lidovce.

Mezi podmínkami na řízení státní správy z pozice náměstka pro státní službu je mimo jiné čtyřletá praxe ve vedoucí funkci ve správním úřadu, územním samosprávném celku, instituci EU nebo mezinárodní organizaci, popř. práce jako uvolněný člen zastupitelstva kraje nebo obce s rozšířenou působností. Mezi podmínkami je také znalost cizích jazyků, bezpečnostní prověrka na stupeň „důvěrné“ nebo čisté lustrační osvědčení.

Původní vládní návrh novely zákona o státní službě počítal s vytvořením jejího generálního ředitelství. Opozice ale takovou myšlenku důrazně odmítala, vláda s ní nakonec dojednala změnu, podle které bude mít právě kabinet větší vliv na jmenování státních tajemníků, jejich práci potom má organizovat právě náměstek ministra vnitra pro státní službu. Ten má být jmenován na šest let s neopakovatelným mandátem a sloužit například jako odvolací instance vůči rozhodnutím vedoucích úředníků na jednotlivých ministerstvech.