„Jak měl vztyčenou pravici, nešlo chápat jinak než jako hajlování.“ Odvolací soud potvrdil podmínku

Odvolací soud uložil Radku Mansfeldovi půlroční podmínku a k tomu 30tisícový trest za hajlování na dubnové demonstraci hnutí SPD. Potvrdil tak prvoinstanční rozhodnutí. Muž odmítal, že by zdviženou pravicí vyjadřoval své sympatie k neonacismu. Tvrdil, že pouze uklidňoval situaci mezi odpůrci a příznivci SPD. Soud však jeho verzi neuvěřil.

„Sice neměl propnuté všechny prsty na pravé ruce, ale pouze dva, držel v ruce cigaretu a ve druhé nějaký nápoj, ale nepochybně po určitou dobu stál vzpřímeně, byl v maskáčích. To, jak měl vztyčenou pravici, nešlo vysvětlit a chápat jinak než jako hajlování,“ konstatoval předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Alexander Sotolář. Uložený trest podle něj rozhodně nelze považovat za nepřiměřeně přísný.

Incident se stal na demonstraci „proti diktátu Evropské unie“, kterou sněmovní SPD pořádalo 25. dubna na Václavském náměstí při zahájení kampaně pro evropské volby. Záběry muže stojícího se zdviženou rukou při vystoupení kapely Ortel se objevily krátce po akci na sociálních sítích. Jeho totožnost zjistili policisté ještě ten den večer.

Verzi o uklidňování davu označil žalobce za nevěrohodnou

Třiačtyřicetiletý Mansfeld odmítá, že by byl neonacistou. Uvedl, že je vlastencem a vlastenectví podle něj mimo jiné znamená chovat se uctivě ke státním symbolům. Tvrdí, že odpůrci SPD na akci pískali do zpěvu státní hymny, což mu vadilo. Mužův právník dříve argumentoval také tím, že o hajlování jít nemohlo, protože Mansfeld držel při vztyčení ruky cigaretu.

Státní zástupce Jan Scholle označil verzi o tom, že Mansfeld pouze uklidňoval dav, za nevěrohodnou a nesmyslnou. „Gesto nesměřovalo a ani nemohlo směřovat k uklidnění situace. Pana obžalovaného si nikdo nevšímal,“ podotkl. „Každý člověk průměrného vzdělání a inteligence ví, co takové gesto znamená,“ dodal.

Pokud Mansfeld nezaplatí peněžitý trest, půjde na tři měsíce do vězení. K podmíněnému trestu mu soudy stanovily dvouletou zkušební dobu, po kterou musí vést řádný život.