Předražené přístroje přijdou ČR na další desítky milionů

Praha – Česká republika bude muset Evropské unii vrátit část peněz, které dostala na nákupy nemocničních přístrojů, které však byly mimořádně drahé. Server Aktuálně.cz napsal s odvoláním na zprávu ministerstva financí, že Evropská komise žádá o 163,4 milionu korun. Ministerstvo to však zpochybnilo, půjde podle něj o částku podstatně nižší v řádu desítek milionů korun.

Na předražení nákupů zdravotnického vybavení poukázal audit, který poslalo ministerstvo financí. „Týkal se i ministerstva zdravotnictví. Právě tam jsme objevili největší problém,“ uvedl Lukáš Wagenknecht, první náměstek ministra financí, který měl nemocniční kontroly na starosti. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll nechtěl zjištění komentovat s odůvodněním, že z resortu financí je zatím se závěry auditu nikdo neseznámil.

Podle ministerstva financí ale bude nutné vrátit Bruselu část peněz, které na nákupy poskytl. Podle informací Aktuálně.cz má jít o více než 160 milionů korun, to ale ministerstvo financí odmítá. „Ministerstvo financí se ohrazuje proti informacím, že ČR má vrátit do rozpočtu EU 163 milionů korun. Nepravdivé informace mohou poškodit ministerstva financí, pro místní rozvoj a zdravotnictví i ekonomické zájmy ČR,“ uvedl vedoucí tiskového oddělení ministerstva Radek Ležatka. Podle ministerstva bude vratka nižší, v řádu desítek milionů.

Auditoři zkontrolovali 20 projektů ve 28 nemocnicích. „U třinácti projektů byla identifikována zjištění,“ uvádí dokument. Nejhůře dopadla Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Přemrštěné ceny dala za přístroje pro traumatologické i onkologické centrum, její pochybení kontroloři vyčíslili na 55,5 milionu Kč. Podle bývalého ředitele nemocnice a exministra Leoše Hegera (TOP 09) byl ale dodavatel přístrojů vybrán v regulérní soutěži.

Problematické byly nákupy i v liberecké, jihlavské a novojičínské nemocnici. Sankce se budou platit i za vybavení pro fakultní nemocnice v Ostravě a pražském Motole. Naopak třinecká nemocnice či pražský IKEM dopadly dobře. Wagenknecht už dříve připustil, že audity mohou vyústit v trestní oznámení. „Budeme se soudit,“ uvedl šéf pražské Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík (ČSSD).

Audity v českých nemocnicích začaly v červnu. V první fázi se zaměřily na 14 nemocnic. Do kontroly auditoři zahrnuli i sedm fakultních nemocnic a dvě specializované kliniky. Kontrolu si vyžádala Evropská komise. Obávala se, že bylo se sedmi miliardami z dotačního programu IOP naloženo nehospodárně. Do doby, než auditoři nemocnice zkontrolují, stopla Unie čerpání peněz na české zdravotnictví, napsal server.