Piráti se snahou posílit nezávislost žalobců narazili. Benešová slibuje vlastní zákon v říjnu

Události: Piráti se snahou posílit nezávislost žalobců narazili (zdroj: ČT24)

Piráti v pátek neprosadili posílení nezávislosti žalobců. Zákon o státním zastupitelství se tak zatím změní jen kvůli Úřadu evropského veřejného žalobce. Snahu Pirátů ostře odmítla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO), doporučila v tomto směru počkat na vládní novelu, kterou by dolní komora mohla dostat příští měsíc. Jenže tu zase kritizuje opozice i řada odborníků.

Návrh předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka počítal mimo jiné s tím, že by mohl být vedoucí státní zástupce odvolán „pouze rozhodnutím kárného soudu v kárném řízení“. Nejvyšší žalobce by tak už nemohl být sesazen vládou bez uvedení důvodu, ostatní žalobci z důvodu závažného porušení povinností.

Funkční období nejvyššího státního zástupce mělo být desetileté bez možnosti opětovného jmenování. Funkční období vrchního, krajského a okresního státního zástupce pak mělo být sedmileté s tím, že by mohli být jmenováni na dvě po sobě jdoucí období.

Současnému nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který přezkoumává zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO), mělo funkční období skončit za sedm let. Ostatním vedoucím žalobcům mělo skončit za dva roky až šest let v závislosti na době jejich jmenování.

Michálkovu úpravu, kterou samostatně předložili i Zbyněk Stanjura (ODS) a Marek Výborný (KDU-ČSL), podpořilo jen 52 ze 159 přítomných poslanců. Proti se kromě ANO postavily i SPD a KSČM, sociální demokraté se hlasování zdrželi.

Ministryně spravedlnosti uvedla, že Michálkův návrh je „ukázka zneužívání legislativního procesu“ a že nebyl projednán žádným ze sněmovních výborů. Výborný namítl, že návrh odpovídá obdobným opozičním samostatným novelám a projednal ho ústavně právní výbor. Stejně jako další poslanci poukázal na to, že ministryně slíbila svůj návrh předložit do června.

Benešová pak reagovala, že návrh má 2. října projednat vládní protikorupční rada a poté bude „odbaven“ přes vládu do sněmovny. 

Evropský žalobce se má od roku 2021 zaměřit na podvody s dotacemi

Vládní novela upravuje postavení státních zástupců, kteří budou jmenováni do funkce evropského žalobce a evropských pověřených žalobců, a umožní jim činnosti v trestním řízení. Evropský úřad se má od roku 2021 zaměřit na vyšetřování činů poškozujících nebo ohrožujících finanční zájmy Unie, tedy zejména podvody s evropskými dotacemi. Bude v něm působit evropský nejvyšší žalobce a jednotliví evropští žalobci z 22 dosud zúčastněných členských států. V jednotlivých zemích povedou trestní řízení pověření evropští žalobci.

Novela má dát evropským žalobcům stejná oprávnění a povinnosti, jaké mají státní zástupci. Státní zastupitelství bude muset neprodleně informovat evropský úřad o podezření, že byl spáchán trestný čin, jehož vyšetřování spadá do pravomoci tohoto úřadu. Předloha předpokládá, že evropští pověření žalobci budou moci souběžně působit i jako běžní státní zástupci.

Česká vláda už dříve schválila pravidla výběru kandidátů na funkce evropského žalobce a evropských pověřených žalobců, vzejdou ze státních zástupců. Evropského žalobce bude mít v centrále každá zúčastněná členská země jednoho. Počet evropských pověřených žalobců není dosud znám, určí ho až evropský nejvyšší žalobce. V Česku by jich mohlo působit podle podkladů k novele deset.