Opletalův konec nemusela být náhoda, připomíná historik

Praha – Smrtelné zranění studenta Jana Opletala v roce 1939 mohlo být i záměrné, připomněl ve vysílání ČT24 historik Josef Tomeš. Dotýká se tak spekulací, které braly v potaz Opletalovo silné angažování ve studentském hnutí. Právě někdejší studentské manifestace stály na počátku událostí vrcholících v listopadu 1989. Přesně před 75 lety se konal Opletalův pohřeb, který přerostl v demonstraci proti nacistické okupaci. O dva dny později toho německá správa využila k uzavření vysokých škol – a studenti následně ke shromáždění na Albertově o pět dekád později: 17. listopadu 1989.

Historik Tomeš: Opletal byl výraznou osobou. Mohl nacistům vadit (zdroj: ČT24)

Jak připomíná Tomeš, Opletal byl mezi studenty respektovanou osobou, ačkoliv pocházel z velmi chudých poměrů. „Měl sedm sourozenců a jeho otec, lesní dělník z Lhoty u Nákla na Litovelsku, vlastnil menší pole. Předpokládalo se, že Opletal půjde do učení, nakonec ale rodiče dali na doporučení učitelů. Opletal vystudoval litovelské gymnázium a poté šel na pražskou medicínu,“ představil historik s tím, že se mladý aspirant medicíny rychle zapojil do studentských spolků.

  • Josef Tomeš: „Krátce před osudovým zraněním pronesl na studentské veřejné schůzi plamenný vlastenecký projev. Dokonce se uvažovalo, jestli jeho postřelení nebylo dokonce záměrné, protože na těchto schůzích pravidelně bývávali němečtí studenti z pražské Německé univerzity. Mnozí z nich byli agenty gestapa a sledovali, co se ve studentském hnutí děje.“

Právě studenti těžce nesli odevzdání českého území pod německou správu. Během demonstrací 28. října vyšlo jen v Praze do ulic na 100 tisíc lidí. Při potlačování nepokojů zastřelily německé pořádkové jednotky dva muže - dělníka Václava Sedláčka a studenta medicíny Jana Opletala. Opletal byl vážně zraněn střelou do břicha.

Po zranění byl sice okamžitě převezen do nemocnice na Karlově náměstí, ale přes veškeré úsilí lékařů svému zranění po čtrnácti dnech podlehl. Zajímali se o něj i členové gestapa, resp. spíše o vyoperovaný projektil, který si odnesli. Podle lékařské zprávy byl Jan Opletal střelen zblízka, nemusel proto být zasažen náhodně, ale cíleně.

Krátce po pohřbu, který byl velkou národní protiněmeckou demonstrací, přišla tvrdá odveta. V noci na 17. listopad byly německým vojskem a gestapem obsazeny studentské koleje a více než tisíc studentů bylo zatčeno a odvezeno do koncentračních táborů. Devět studentských vůdců bylo okamžitě popraveno, všechny české vysoké školy uzavřeny.

Studenti, kteří uprchli do zahraničí, pak za podpory Union Students of England a československé exilové vlády iniciovali prohlášení, podle kterého byl 17. listopad vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva.   

Česká republika si v těchto dnech připomíná 25 let od událostí listopadu 1989. Období, které znamenalo přechod od komunistické diktatury k demokracii, mapuje i Speciál ČT24. Kromě článků, které připomínají přelomové události, zde najdete i program ČT k výročí sametové revoluce, ale zejména zpravodajská videa z té doby.