Koalici se teď bude dýchat lépe, zní z ANO i ČSSD. Kauza Čapí hnízdo ještě není u konce, upozorňuje opozice

Události, komentáře ke kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Rozhodnutí žalobců o zastavení stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) i jeho rodinných příslušníků je podle šéfa sněmovny Radka Vondráčka (ANO) dobrou zprávou pro všechny, nejen pro vládu. Místopředseda koaliční ČSSD Michal Šmarda pak v Událostech, komentářích doplnil, že pro vládu teď bude situace jednodušší, protože ji kauza traumatizovala. Opozice však upozorňuje, že ještě celá věc není u konce a záležitost bude posuzovat nejvyšší státní zástupce.

Podle místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka jsou v této kauze velmi silné indicie, že byla farma Čapí hnízdo jednoznačně propojena s Agrofertem. „Proteklo tam asi 270 milionů z Agrofertu, Andrej Babiš sám říkal, že je to jeho projekt, posílaly se mu věci ke schválení, chodil na kontrolní dny za firmu Čapí hnízdo. Takže indicie jsou opravdu velmi přesvědčivé, že to nebyla nezávislá firma, ale že se to chovalo jako součást Agrofertu,“ upozorňoval Michálek v Událostech, komentářích. 

Závěr žalobců je podle něj poměrně překvapivý a je v rozporu s dřívějším zjištěním ROP Střední Čechy i OLAFu – obě instituce podle něj uvedly, že byly porušeny dotační podmínky.

Místopředseda ODS Martin Kupka pak upozorňoval, že celou kauzu provázela rozporuplná vyjádření premiéra. Nejprve prý tvrdil, že s projektem nemá nic společného, pak se na záznamu chlubí, že je to jeho nejlepší projekt: „To, že premiér jeden den říká něco, a druhý úplně něco jiného, to je přece také důležitá zpráva. Vypovídá o tom, jestli je možné premiérovi důvěřovat nebo ne.“ 

Občanští demokraté ale nechtějí zpochybňovat práci žalobců: „My nechceme postupovat jako pan premiér, který tvrdí, že si lze objednat trestní stíhání. My chceme vůči České republice a právnímu státu vystupovat rozumně, a tak nebudeme zpochybňovat rozhodnutí, které je teď na stole. Počkáme si na to zdůvodnění, i třeba na to, jak rozhodne nejvyšší státní zástupce,“ dodal v Událostech, komentářích Kupka. 

Naopak koaliční strany konec stíhání uvítaly s tím, že to usnadní práci kabinetu. „Je to dobrá zpráva pro všechny, nejen pro vládu, protože už jsme s tou kauzou žili několik let. A ačkoliv jsme opakovali, že jsou i důležitější témata, tak drtivá většina času, který jsme trávili v nějakém sporu, se týkala Čapího hnízda,“ připomínal šéf sněmovny Radek Vondráček dřívější koaliční spory. Ostatně sociální demokraté kvůli kauze ani nezvedli ruku pro Babišovu vládu při hlasování o nedůvěře. Více ale komentovat rozhodnutí žalobců nechtěl: „Politici by měli být velmi zdrženliví při jednotlivých komentářích,“ doplnil Vondráček. 

V debatě také odmítal kritiku přidělených dotací pro farmu Čapí hnízdo: „Je to taková demagogie s úsměvem: dejme peníze těm chudým a potřebným. Ta dotace činí jen pět procent projektu, kdyby si Agrofert zažádal sám, tak ve stejné době existoval dotační program na té prioritní ose, kde by získal až 120 milionů,“ tvrdil Vondráček v Událostech, komentářích. 

Podle místopředsedy ČSSD Michala Šmardy teď pro vládu nastane jednodušší situace. „Na druhou stranu, když ještě před 14 dny nebyl znám výsledek, tak jsem v Událostech, komentářích říkal, že výrok státního zástupce nemůže změnit vztah ČSSD k této vládě, a na druhou stranu nemůže změnit můj názor na tuto kauzu.“ 

Podle něj by bylo velmi nešťastné, kdyby celá kauza vyzněla tak, že se stala správná věc: „A že je do budoucna správné, aby peníze, které jsou určené na rozvoj drobného podnikání, tak aby sloužily miliardářům, kteří se nudí a kupují hračky svým dětem.“

Předseda SPD Tomio Okamura ukončení stíhání vítá a doufá, že zklidní situaci. Z dosud zveřejněného zdůvodnění je překvapen „Netušil jsem, protože z logiky věci by mě to nenapadlo, že když třeba nějaký velký, miliardový holding vyvede svoji firmu tak, aby byla malá, zažádá o dotaci pro malé a střední firmy, pak tu firmu do toho holdingu vrátí, že je to v pořádku. Já se potom ptám, proč Evropská unie vyhlašuje dotační programy pro malé a střední firmy, když si na ty dotace mohou sáhnout i velké firmy,“ podivil se. Svědčí to podle něj o škodlivosti dotací a chaosu v EU.

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič je přesvědčen, že státní zástupce pečlivě dozoroval vyšetřování, potom se kauzou sám zabýval a zřejmě dospěl k názoru, že nebyl spáchán trestný čin. Chce si počkat na celé odůvodnění zastavení trestního stíhání. Toleranci vlády komunisty nový vývoj neovlivní. „My jsme nespojovali podporu vládě s kauzou Čapí hnízdo, čili nemá to vliv na náš vztah k této vládě nebo k hnutí ANO,“ řekl.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný považuje postup městského státního zastupitelství za ne úplně srozumitelný, ale respektuje ho. Kauza podle něj rozdělila společnost. „Pachuť z toho tady zůstane,“ prohlásil. Z toho viní Babiše, který podle něj vytvářel svými slovy o politické kauze a kampani tlak na vyšetřovatele a žalobce. Doufá, že teď bude víc času na řešení skutečných problémů.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil postrádá podrobnější odůvodnění rozhodnutí, vzhledem k tomu, že zvolený postup je neobvyklý. „Toto pro mě není vysvětlení, na základě kterého by veřejnost mohla být uklidněna, že vše bylo seriózně posouzeno,“ prohlásil a dodal: „Vytváří se dojem, že je zde dvojí spravedlnost.“ Upozornil také, že budeme v mimořádné situaci, kdy nejvyšší státní zástupce bude řešit kauzu premiéra a přitom ho vláda může odvolat.

Předseda STAN Vít Rakušan nepovažuje rozhodnutí za konec kauz premiéra. Upozornil na auditní zprávy Evropské komise a potenciální střet zájmů. Trvá na tom, že i kdyby dotace pro Čapí hnízdo nebyla trestná, není ani legitimní a etická. „Ve chvíli, kdy člověk, který patří k těm vůbec nejbohatším v Česku, čerpá finanční prostředky určené na pomoc malým a středním podnikům a pro základní infrastrukturu na českém venkově, tak to je člověk, který jednoduchým způsobem obral občany této země o to, aby se jejich města a vesnice rozvíjely,“ myslí si. Babiše nazval prospěchářem.

Státní zastupitelství v kauze Čapí hnízdo zastavilo trestní stíhání všech obviněných včetně premiéra Andreje Babiše. Pražští žalobci o tom informovali na svém webu. Spor se vedl o to, zda měla středočeská farma nárok na padesátimilionovou dotaci, respektive zda byla malým či středním podnikem, jenž mohl peníze žádat. Podle šéfa pražských žalobců jím byla, evropská justice navíc takové podniky definovala až dlouho po čerpání dotace. 

Kromě předsedy vlády Andreje Babiše čelila v kauze Čapí hnízdo stíhání i jeho žena Monika, dcera Adriana Bobeková, švagr Martin Herodes a také bývalí členové společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Babišova syna Andreje, jehož případ se vyšetřuje separátně, se zastavení stíhání netýká. V případu policie dříve stíhala i místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, toto stíhání žalobce zrušil loni v květnu.