Důchody se příští rok zvýší zhruba o 900 korun. Senátní verzi poslanci zamítli

UDÁLOSTI: Vládní návrh nakonec podpořily všechny sněmovní strany (zdroj: ČT24)

Sněmovna ve středu odpoledne jednala o zvýšení důchodů v příštím roce. Průměrná penze má vzrůst podle vládní předlohy o 900 korun měsíčně, tedy nad zákonnou valorizaci. Novelu sice poslancům vrátil Senát, který chtěl ještě více přilepšit starším seniorům, na to však poslanci nekývli. Vládní návrh prošel zcela jednoznačně, pro bylo 176 poslanců, proti nikdo.

Zařazení novely na středu provázely zmatky. Sněmovna nakonec změnila své rozhodnutí a důchodovou novelu projednala odpoledne.

Novela předpokládá jednorázový doplatek k penzím nad jejich zákonnou valorizaci. Důchody se podle zákona navyšují o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen za sledované období. Zákonná valorizace by mohla podle aktuálních odhadů představovat asi 750 korun a doplatek zhruba 150 korun. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že by doplatek měl být přesně 151 korun, agentura ČTK naproti tomu vypočítala, že by podle zákonných ukazatelů mělo jít o 136 korun.

Bez ohledu na konkrétní rozdíl oproti zákonné valorizaci považuje ministryně opětovné schválení zákona za „klíčovou zprávu dne“. „Znamená to, že podruhé za sebou rekordně porostou důchody,“ zdůraznila.

Zvýšení důchodů díky valorizaci v lednu 2020 – příklady
Zdroj: MPSV

Senátoři chtěli přidat další tisícikorunu měsíčně lidem, kteří jsou v penzi aspoň 25 let. Podle autorů návrhu by to pomohlo asi 140 tisícům seniorek, které vychovávaly děti v době socialismu a odcházely dříve do důchodu. Senátor Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že by se týkal i dalších 20 tisíc lidí, například horníků a pracovníků v uranových dolech, ale také dvou tisíc policistů a vojáků z povolání.

Poslanci ale úpravu zákona neschválili, byť opoziční strany by byly pro. „Vítáme jakékoli zvýšení důchodů, které pomůže zejména nízkopříjmovým důchodcům,“ uvedla Pavla Golasowská (KDU-ČSL). Proti Senátu sice nebyl žádný poslanec, zástupci vládních stran a KSČM se však zdrželi a tím změnu pohřbili. S výsledkem hlasování o senátním návrhu tak nebyli opoziční poslanci spokojeni. „Jediný důvod, proč nepodporujete senátní návrh, je ten, že ho předložil Senát, a ne vy,“ obvinil vládní strany Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Růst důchodů v Kč měsíčně
Zdroj: ČT24/MPSV

Nakonec ale poslanci velmi důrazně podpořili původní znění – pro bylo 176 přítomných poslanců včetně opozičních. „Podpoříme každé zvýšení starobních důchodů pro ty, kdo mají odpracovaný nárok,“ ujistil předseda SPD Tomio Okamura.

Vládní předloha nyní poputuje v původním sněmovním znění k podpisu prezidentovi. Jeho mluvčí již ujistil, že s tím nebude problém. „Pan prezident navýšení důchodů podporuje, a proto je také jasné, že pan prezident tuto úpravu podepíše,“ uvedl mluvčí Jiří Ovčáček.

Průměrná měsíční penze by mohla příští rok být podle dřívějších informací 14 373 korun. Ministryně Maláčová ve středu uvedla, že zvýšení bude stát rozpočet asi 5,4 miliardy korun, přičemž výdaje na celkovou valorizaci budou představovat příští rok 31,1 miliardy korun.

Maláčová také slibovala samostatnou novelu pro seniorky, které dříve pečovaly o děti. Podle ní si zaslouží vyšší penze od prvního dne, nikoli až po 25 letech. „Lepší je nějaká spravedlnost než žádná,“ reagoval Vystrčil. Připomněl, že pozměňovací návrh byl v Senátu schválen i hlasy vládních ČSSD a ANO.

Výdaje státu na důchody
Zdroj: ČT24/MF