Jed proti hrabošům už má zakázano devět firem, nesmějí ho vkládat ani do nor

Zákaz používat jed Stutox II proti hrabošům platí už pro devět zemědělských firem. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) jim předběžným opatřením zakázala plošnou aplikaci i vkládání jedu přímo do nor. České televizi to sdělila mluvčí inspekce Jana Jandová. Po užití jedu hrozí otrava i některým chráněným druhům živočichů. Omezení přípravku nařídilo ministerstvo životního prostředí začátkem srpna.

„ČIŽP nařídila celkem devíti subjektům rozhodnutím o předběžném opatření zdržet se možné plošné aplikace i aplikace do nor přípravku Stutox II,“ řekla ČT mluvčí ČIŽP Jana Jandová. Nikdo ze zemědělců se podle ní zatím neodvolal. Na zákaz by to ale podle mluvčí nemělo žádný vliv. „V těchto případech je ze zákona odkladný účinek odvolání vyloučen,“ doplnila Jandová.

Na problematický jed Stutox II upozornili inspektoři první srpnový týden v souvislosti s hubením přemnožených hrabošů. Ukázalo se, že jed nehubí jen hlodavce, ale podle ministerstva životního prostředí může ohrozit i ptáky, divokou zvěř, psy nebo kočky. Úřad proto pozastavil zemědělcům povolení na plošnou aplikaci jedu. O několik dní později myslivci na jižní Moravě našli desítky otrávených zajíců, několik bažantů i mrtvé čápy. 

Inspekce: Můžeme zakazovat jednotlivě, ne plošně

K úplnému zrušení plošného používání Stutoxu II vyzvala začátkem srpna pirátská poslankyně Dana Balcarová. „Žádám ČIŽP, aby zrušila povolení k plošné aplikaci Stutox II do doby, než orgány ochrany přírody posoudí, zda vůbec a popřípadě konkrétně kde, kdy a jakým způsobem se může jed aplikovat tak, aby byly minimalizovány úhyny jiných živočichů, včetně těch chráněných,“ uvedla v podnětu Balcarová.

Inspekce ale podle mluvčí Jandové nemůže užívání jedu zakázat obecně, ale pouze konkrétním zemědělcům, kteří na vybrané lokalitě mohou ohrozit životní prostředí nebo živočichy, kteří tam žijí. Typově jde například o oblasti, kde se vyskytuje chráněný druh, například křeček nebo sysel.

Finální slovo má Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Ten rozhodne, jestli zemědělci skutečně přírodu ohrožují a může jim případně udělit výjimku ze zákazu.

Každý zemědělec, který chce jed použít o tom musí s třídenním předstihem informovat inspekci životního prostředí. Ta rozhodne, jestli by aplikace ohrozila některé živočichy nebo přírodu.