Policie odložila trestní oznámení na centrum Aktip, ve kterém radili „vykadit rakovinu“

Policie odložila trestní oznámení na terapeutické centrum Aktip známé z dokumentu Obchod se zdravím. České televizi to potvrdil dozorující státní zástupce Tomáš Svoboda, který ještě policejní usnesení přezkoumá. Oznámení na praktiky léčitelů, kteří například radili pořídit si kvůli léčbě rakoviny milence, podal loni v červnu spolek Kverulant. Ukončení činnosti Aktip oznámil letos v dubnu.

„Policejní orgán rozhodl usnesením o odložení věci,“ sdělil ČT obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Svoboda. „Jako dozorující státní zástupce ještě toto usnesení přezkoumám,“ doplnil.

Policisté původně vůbec nechtěli trestní řízení zahájit a loni v listopadu oznámení spolku Kverulant bez dalších opatření odložili. „Policejní orgán vyhodnotil podání a dospěl k závěru, že z jeho obsahu není možné dovodit skutečnosti, které by zakládaly podezření z trestného činu,“ uvedla tehdy žalobkyně Simona Krupová, která případ původně dozorovala. Právě ona ale policejní rozhodnutí zrušila a kriminalistům nařídila trestní oznámení prověřit. 

Případ pro skrytou kameru

Dokument odvysílaný loni v ČT zachytil skrytou kamerou „léčebné praktiky“ centra. Jeho terapeuti radili klientům léčit rakovinu „detoxikací“ nebo nalezením milence. Terapeutka centra také na záznamu popisuje, že je možné rakovinu „vykadit“.

Vedoucí institutu Jarmila Klímová tehdy sdělila, že za metodami kolegů stojí. Na centrum si stěžovali i onkologičtí pacienti, kteří dostávali rady, aby nahradili onkologickou léčbu psychoterapií a potravinovými doplňky.