Zeman v Lánech: Vláda podlehla Kalouskovi a zku*vila služební zákon

Lány (Kladensko) - Přezkoumání služebního zákona u Ústavního soudu se nebude týkat jen politických náměstků, prohlásil v Hovorech z Lán prezident Miloš Zeman. Právníci Hradu prý v normě našli řadu dalších chyb, takže podání bude výrazně širší. Zákon prezident vetoval, Poslanecká sněmovna ovšem jeho veto přehlasovala. Prezident kritizoval vládu za to, že při tvorbě finální podoby podlehla tlaku opozice a služební zákon „zku*vila“. Prezident Zeman použil v rozhovoru vulgarismy opakovaně s vysvětlením, že tak činí i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek pro ČT řekl, že Zemanova slova jsou nejen nepřijatelná, ale i nepravdivá.

Zeman v Hovorech z Lán neupřesnil, čeho se další námitky vůči služebnímu zákonu týkají. S podáním musí počkat, než služební zákon vyjde ve Sbírce zákonů, což odhaduje na přibližně dva týdny. „Pak uvidíte, co všechno kromě paragrafu týkajícího se politických náměstků proti tomuto služebnímu zákonu namítáme,“ prohlásil.

Paragraf 174, který ministrovi dává právo na dva politické náměstky, aniž by byla podle Zemana definována náplň jejich práce, kritizoval prezident už na začátku září před poslanci. „Právě tento paragraf je důvodem mého případného veta,“ zdůraznil tehdy s dodatkem, že nikde nikdo nezdůvodnil opodstatněnost těchto pozic.

Varoval tehdy zákonodárce, že pokud jeho veto přehlasují, podá ústavní stížnost. „Protože paragraf 174 nijak nesouvisí se služebním zákonem,“ uzavřel Zeman svůj projev v Poslanecké sněmovně. Paragraf považuje za přílepek, neboť s podstatou zákona nesouvisí, a Ústavní soud už se jednou proti praxi přílepků postavil.

Vláda udělala chybu, když podlehla Kalouskovi

Poslanci navzdory varování hlavy státu ale přijali zákon v podobě, která byla výsledkem dohody koalice s opozičními stranami ODS a TOP 09. Politické náměstky v normě zachovali a naopak zrušili generální ředitelství státní služby.

Zeman za to koaliční strany zkritizoval. „Vláda podle mého názoru dosud ve svém konání učinila jednu základní chybu, když podlehla panu (Miroslavu) Kalouskovi a zku*vila služební zákon,“ řekl při hodnocení dosavadního působení kabinetu. „Pokud vím, nejvíce se mu nelíbí političtí náměstci. Politické náměstky nechtěla ani TOP 09, tam ustoupila žádosti vlády. Takže ten výraz byl nejen nepřijatelný svým stylem, ale také nepravdivý,“ reagoval na Zemanova slova Kalousek.

Nezvykle explicitní výrazy volil prezident také při komentování aktivit členek dívčí punkové skupiny Pussy Riot. S odkazem na kontroverzní protesty vůči ruské vládnoucí moci je přirovnal k výtržníkům. Vzápětí ale hlava státu neváhala použít mnohem jadrnější výrazy.

Hovory z Lán, ČRo 2. 3. 2014:

„Nu a pokud jde o Pussy Riot, no, tak ano, další trpící političtí ruští vězni, podle mého názoru je to pornografická skupinka, která je minimálně vinna trestným činem výtržnictví v pravoslavném chrámu… Víte, co je to pussy v angličtině?“

"Myslím, že se to vyslovuje 'pusy', ale vím, co myslíte."

"K**da. Takže s prominutím v textech této skupiny je k**da sem, k**da tam, opravdu dokonalý příklad politického vězně jako vyšitej. Ano, jsem ochoten se zastat, až budu mít jednání v Rusku, všech skutečných politických vězňů v Rusku, v tom panu Gorbaněvskému velice rád vyhovím. Nebudu se zastávat ruských tunelářů, stejně jako se nezastávám českých tunelářů, a nebudu se zastávat - teď jsem chtěl říci k*rev, ale já nejsem Schwarzenberg, který používá těchto výrazů, tedy - 'poněkud deviantních dam', které dělají randál v pravoslavném chrámu a které se pak označují za politické vězeňkyně."

Celý záznam rozhovoru Radiožurnálu s Milošem Zemanem: