Dvě vazby a další obviněný. Daňová kauza se ještě zvětšuje, policie vyčíslila úniky na 270 milionů

Policie obvinila dalšího člověka kvůli údajnému krácení daní. Celkem tedy stíhá již 24 lidí, kteří podle vyšetřovatelů připravili stát o více než čtvrt miliardy korun. Dva z obviněných, které policie považuje za organizátory předpokládané skupiny, skončili ve vazbě. Kdyby je případný soud uznal vinnými, hrozilo by jim až dvanáct let vězení.

Policie provedla na počátku týdne rozsáhlou razii, zasahovala na šesti desítkách míst v Praze, Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji – u podezřelých doma i na dalších místech. Ve středu oznámili policisté, že obvinili z krácení daní 23 lidí, nyní přibyl další obviněný. Sedm z nich jsou cizinci, ostatní Češi.

Policisté při zásahu zadrželi 22 lidí. Většina z nich je nyní na svobodě, dvojice, kterou vyšetřovatelé považují za organizátory předpokládané trestné činnosti, ale prozatím zůstane za mřížemi. „Státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství v Praze podala návrh na vzetí do vazby dvou hlavních organizátorů, který Obvodní soud pro Prahu 1 akceptoval,“ upozornil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Ve firmách údajně využívali bílé koně

Gang podle kriminalistů krátil od července 2016 daň z přidané hodnoty a daň z příjmu právnických osob, škodu vyčíslili na 270 milionů korun. Ibehej popsal, že hlavní organizátoři skrytě ovládali několik obchodních společností, v nichž působili jako statutární orgány nastrčení lidé – takzvaní bílí koně.

„Přestože tyto společnosti nedisponovaly žádnými zaměstnanci, kancelářemi či jiným obvyklým vybavením k zabezpečení běžné podnikatelské činnosti, měly vykazovat roční obraty v řádech desítek milionů korun. Obchodní transakce se podle závěrů kriminalistů skládaly ze zcela fiktivních obchodů a dále faktických obchodů s cigaretami a tato celá konstrukce měla sloužit pouze ke krácení daní,“ přiblížil Ibehej.

Obchody s cigaretami podle mluvčí Generálního ředitelství cel Martiny Kaňkové spočívaly v prodeji cigaret vietnamské komunitě především v západočeském pohraničí. „Hodnota zakoupených tabákových výrobků, které byly bez řádných prodejních dokladů prodány vietnamským obchodníkům, přesahuje jednu miliardu korun v základu daně,“ doplnila.

Celníci se případem zabývali zhruba rok – mimo jiné na základě oznámení Finančního úřadu pro hlavní město Prahu. V akci jich na počátku týdne bylo 320 a s nimi ještě 110 policistů. Zajistili majetek obviněných za 68 milionů korun – domy, byty, auta, peníze, šperky i hodinky. Našli také několik zbraní, z nichž jen část byla držena legálně.