Novým ministrem kultury má být Zaorálek, potvrdil Hamáček. Zeman souhlasí

Události ČT: Novým ministrem kultury má být Zaorálek (zdroj: ČT24)

Lubomír Zaorálek (ČSSD) by se měl stát novým ministrem kultury. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček oznámil, že jej nominuje na post uvolněný Antonínem Staňkem (ČSSD) na konci července. Premiér Andrej Babiš (ANO) již dal najevo, že se Zaorálkovou nominací nemá problém. S návrhem souhlasí i prezident Miloš Zeman, kandidáta ČSSD na ministra kultury přijme na zámku v Lánech v pondělí odpoledne. „Následovat bude jmenování ministrem,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

„Ta krize je nesnesitelná v tuto chvíli, ona se táhne, a přijde mi, že je tím ochromená vláda,“ uvedl ve středu po své nominaci na ministra kultury Lubomír Zaorálek s tím, že každý soudný člověk musí chtít, aby se situace vyřešila. 

Podle jeho slov ho telefonát od předsedy ČSSD Hamáčka zaskočil. Nedokázal ale říct ne. „Mluvili jsme o tom podrobně, a když mi řekl, že existuje způsob, jak celou věc ukončit, bylo pro mě těžké hledat důvody, proč se v tom nehodlám angažovat,“ uvedl v ČT Zaorálek.

Lubomír Zaorálek k nominaci na ministra kultury (zdroj: ČT24)

Že by mohl být Staňkovým nástupcem místo odmítnutého Michala Šmardy bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, napsal již v noci server Seznam Zprávy. Novinky.cz ráno uvedly, že Zaorálek s nabídkou souhlasil. Oficiální potvrzení přišlo z Hamáčkových úst odpoledne.

„Sociální demokracie navrhne panu premiérovi, aby ústavním způsobem navrhl prezidentovi republiky jmenovat do funkce ministra kultury doktora Lubomíra Zaorálka. Lubomír Zaorálek je zkušený politik, je to úspěšný předseda Poslanecké sněmovny, úspěšný ministr zahraničních věcí. Jsem přesvědčen, že řízení resortu kultury zvládne. Jeho úkolem bude resort kultury stabilizovat,“ řekl Jan Hamáček.

Tisková konference k personálnímu obsazení na ministerstvu kultury (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš sdělil ČT, že by se Zaorálkovou nominací do čela resortu kultury neměl problém. „Byli jsme ve vládě, měli jsme různé výměny názorů, ale principiálně s tím problém nemám,“ řekl.

Ministry podle ústavy jmenuje prezident republiky na návrh premiéra. Miloš Zeman odmítal jmenovat navrženého Michala Šmardu, který nakonec svou kandidaturu stáhl. Hrad sdělil České televizi, že prezident se současným návrhem souhlasí.

„Byl bych rád, kdyby mou kompetenci hodnotili jiní,“ uvedl Zaorálek na otázku, v čem si přijde kompetentnější v resortu kultury, než Šmarda, kterého prezident právě kvůli údajné nekompetentnosti odmítl jmenovat.

„Lubomír Zaorálek je vedle Michala Šmardy velmi zkušený na celostátní i vládní úrovni, ve vládě bude za ČSSD nejzkušenějším ministrem,“ upozornil komentátor Info.cz Petr Holec a připomněl i práci Zaorálka coby televizního dramaturga v úvodu jeho profesní kariéry.

Komentátor Info.cz Petr Holec k nominaci Zaorálka na post ministra kultury (zdroj: ČT24)

Ihned po své nominaci se Zaorálek ohradil vůči dosavadnímu Zemanovu postupu. „Máme prezidenta Miloše Zemana, který má rád (francouzského prezidenta) de Gaulla a systém Páté republiky, takže se věci posouvají stále více do rukou prezidenta, já si myslím, že to není dobře a politici musí najít způsob, jak tu krizi rozlousknout,“ dodal Zaorálek.

Vhodný kandidát, chválí Birke. Pro Okamuru je Zaorálek nepřijatelný

Lubomíra Zaorálka již předem podpořil náchodský starosta Jan Birke (ČSSD), o kterém se v souvislosti s výběrem nového ministra také spekulovalo. „Luboš Zaorálek má přece všechny věci, které je třeba splňovat. Je jazykově vybavený, je známý v zahraničí, je bývalý ministr zahraničních věcí. Zvládnul resort podstatně větší, než je ministerstvo kultury, má s tím zkušenosti. Je to silný člověk, silný hráč,“ podotkl.

Vojtěch Filip, jehož KSČM menšinovou vládu ANO a ČSSD podporuje, se k nominaci Lubomíra Zaorálka staví smířlivě. „Pracoval pro ostravskou televizi, dělal dramaturgii, takže zkušenost s kulturou určitě má. Myslím, že je to konečně nominace, která v sobě zahrnuje vztah ke kultuře a manažerské schopnosti k řízení resortu,“ uvedl Filip.

Kritičtí jsou opoziční politici. Podle předsedy SPD Tomia Okamury „ČSSD nominovala pravou ruku Bohuslava Sobotky“, což vnímá jako důkaz „naprosté kádrové nouze“. Pro SPD je Zaorálek nepřijatelný, ujistil. Jako bývalého dramaturga ostravského studia Československé televize vnímá Okamura nominanta na ministra kultury jako komunistického cenzora.

Předseda sněmovního podvýboru pro kulturu Martin Baxa (ODS) má obavy z toho, že Zaorálek nemá zkušenosti se správou kultury. „Neznáme žádné názory kandidáta na ministra kultury, jaké na oblast kultury má. Jak chce řešit vážné problémy, které zdědí po Antonínu Staňkovi?“ řekl opoziční politik, podle nějž Staněk „rozvrátil resort“. Zároveň je kritický k některým Zaorálkovým politickým postojům. Za nejdůležitější úkol pro Zaorálka však považuje Martin Baxa jednání o rozpočtu – peněz je podle něj v resortu velmi málo.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš vnímá nominaci Lubomíra Zaorálka jako člověka přijatelného pro prezidenta republiky, ale ohledně jeho schopnosti řídit resort kultury je skeptičtější – byť jej považuje za schopného manažera.

„Zahraniční politika definovaná za doby Sobotkovy vlády stále tvoří základní pilíře české zahraniční politiky. Takže manažersky pravděpodobně pan Zaorálek kompetence má. Ale pak je tam otázka resortu jako takového – kultury, vztahu ke kultuře, akceptace kulturní obcí. (…) Tam kompetence nevidím,“ shrnul.

Podle šéfa lidovců Marka Výborného je Lubomír Zaorálek spíše odborníkem na diplomacii či obranu a bezpečnost. „Je to zodpovědnost předsedy sociální demokracie a především pana premiéra, protože on ponese to jméno panu prezidentovi,“ poznamenal. Místopředseda STAN Petr Gazdík však míní, že Zaorálek „má předpoklady“ k úspěšnému řízení resortu kultury.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil vnímá Zaorálka jako „profesionálního politika, který nemá nic společného s kulturou“. Míní, že jako ministr nebude mít jednoduchou situaci. „Na kulturu jde méně peněz než v předchozích letech, chybí řízení ze strany ministerstva, není ředitel Národní galerie, památková péče nemá jasnou legislativu a tak dále. Je tady řada věcí, která před ním bude stát,“ řekl Pospíšil.

Bartoš, Okamura ani Gazdík si nemyslí, že koaliční vládnutí bude teď už klidné. Očekávají, že jsou na obzoru další krize. Riziko vidí v rozpolcenosti ČSSD i případné obžalobě Andreje Babiše v kauze Čapího hnízda. 

Oslovení lidé z kultury Zaorálka v čele resortu spíše vítají

Jako profesionálního politika a vhodného kandidáta na ministra kultury většinou vítají Lubomíra Zaorálka oslovení lidé z kultury. Nevadí jim, že není profesně spojen s kulturou, měl by se ale podle nich obklopit dobrými poradci. Oceňují jeho dlouholeté zkušenosti, ale také postoje, které zastával v zahraniční politice.

„Lubomír Zaorálek je profesionální politik s dlouholetou zkušeností a domnívám, se že může resort kultury řídit dobře a efektivně,“ řekl ředitel České filharmonie David Mareček. Jan Burian, ředitel Národního divadla, další příspěvkové organizace přímo řízené ministerstvem, sdělil, že Zaorálek podle něj vstupuje do citlivého prostředí, které vyžaduje mnoho empatie, naslouchání a trpělivosti.

„Význam resortu kultury je ukazatelem duchovního stavu společnosti. Přál bych nám, aby se nový ministr přes počáteční seznamování s novou problematikou dopracoval k potřebným systémovým legislativním a rozpočtovým změnám ve prospěch celého resortu,“ uvedl Burian.

Zakladatelka společnosti Tanec Praha a reprezentantka nezávislých směrů v kultuře Yvona Kreuzmannová řekla, že Lubomír Zaorálek nepochybně prokázal v praxi schopnost být dobrým ministrem i reprezentantem ČR, jeho činnost se týkala i kulturní diplomacie. „Považuji ho za vhodného kandidáta sociální demokracie, schopného navázat konstruktivní dialog s odborníky z naší oblasti,“ sdělila.

Nezávislým tvůrcem je i výtvarník Jiří David, který řekl, že by chtěl Zaorálkovi věřit. „Myslím, že po Antonínu Staňkovi je každý jen trochu vzdělanější člověk příslibem. V tomto ohledu je pak Lubomír Zaorálek jistou šancí,“ uvedl. „V tuto chvíli však nevím, jestli a jak ji dokáže využít ve prospěch kultury a umění této země. Jistě bude pro ČSSD vhodným politikem ve vládě, to však nemusí být zárukou pro samotný prostor kultury, pokud nepochopí, že potřebuje k sobě fundované jedince, kteří se v naší kultuře respektovaně a dlouhodobě projevují,“ uvedl David.

Staněk–Šmarda–Zaorálek

Sociální demokracie usilovala od konce května o odvolání svého tehdejšího ministra kultury Antonína Staňka – poté, co prezident Miloš Zeman odmítl Staňkovu rezignaci – a navrhovala na jeho místo svého místopředsedu a starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu.

Prezident po dvouměsíčním čekání Staňka odvolal k poslednímu červencovému dni, Šmardu však na jeho místo nejmenoval. V minulém týdnu potom vzkázal, že Šmarda není kompetentní pro funkci ministra kultury a požádal šéfa ČSSD o jiného kandidáta. Následně Šmardu kritizoval premiér. Řekl, že s ním ve vládě nechce být. V pondělí večer oznámil Michal Šmarda, že se nominace vzdává.

V ČSSD začala kvůli sporům o odvolání starého a jmenování nového ministra kultury diskuse o setrvání ve vládě. Předseda Hamáček dal najevo, že za současných okolností se kloní k tomu, aby strana v Babišově kabinetu zůstala. Čelí však zároveň výzvě ústecké krajské organizace k odchodu z čela sociální demokracie.