21. srpna 1989 režim čekal masivní demonstrace. K bouři se ale teprve schylovalo

Události: 21. srpna 1989 režim čekal masivní demonstrace (zdroj: ČT24)

Před třiceti lety se ozbrojené složky komunistického režimu Československa připravovaly na střetnutí s demonstranty k výročí 21. srpna 1968. V pohotovosti byla armáda i lidové milice. Masivní bezpečnostní akce ovšem zdaleka přesahovala záměry opozičních skupin v čele s Chartou 77. Pietního shromáždění se nakonec v Praze zúčastnilo 1500 lidí.

Ústřední výbor KSČ v očekávání nepokojů začal s přípravami na 21. srpen už v polovině července. Na hrozící demonstrace upozornil všechny kraje, aktivizoval tisícovky policistů, ministerstvo vnitra vytvořilo speciální zásahové jednotky a připravovaly se zálohy lidových milicí, pohraniční stráže i armády. 

Kvůli obavám z krvavého potlačení  se opoziční skupiny nedokázaly dohodnout na společném postupu. Od většiny iniciativ nakonec zazněly výzvy k tichému korzování, a to přes odpor mladších a radikálnějších disidentů. „Takovéhle polovičaté demonstrace jsme odmítali od začátku,“ uvedl zakladatel opoziční iniciativy České děti Petr Placák.

Týden před výročím zaznělo varování Václava Havla před otevřenou konfrontací. „Moc přesně na to toužebně čeká, aby mohla tvrdě udeřit a demokratizační úsilí tím na dlouho ochromit. Mimo to si myslím, že jiné, méně konfrontační způsoby projevu obecného mínění nejsou ani dnes ještě zdaleka vyčerpány,“ uvedl 14. srpna 1989 Havel.

„To jsem mu vyčítal, že prostě určitá část lidí přijde na Václavák tak jako tak, a když jich bude míň než obvykle, tak budou ještě o to víc ohrožení,“ uvedl Placák. Radikálnější disidenti se také chtěli přidat ke stovkám Maďarů a Poláků, kteří se do Prahy chystali s omluvou za intervenci v roce 1968. Těsně před výročím polský parlament vpád vojsk odsoudil. A maďarští komunisté prohlásili, že se s tehdejšími událostmi neztotožňují.

21. srpen byl nakonec klidnější, než komunistický režim čekal. V podvečer se shromáždilo na Václavském náměstí asi 1500 lidí. Policisté účastníky legitimovali, náměstí opakovaně uzavřeli a demonstranty rozehnali do okolních ulic, aniž by bylo potřeba povolat techniku. Ústřední výbor vyhodnotil postup ozbrojených složek jako velmi úspěšný.