Pro Žondru, odsouzeného za přepadení Kvitové, chce žalobce dvanáct let místo osmi

UDÁLOSTI: Žalobce chce zpřísnit osmiletý trest za napadení Petry Kvitové (zdroj: ČT24)

Žalobce chce, aby muž nepravomocně odsouzený za napadení tenistky Petry Kvitové pobyl ve vězení o polovinu déle, než kolik stanovil prvoinstanční soud – dvanáct let místo osmi. Státní zástupce i obžalovaný dostali rozsudek, proti kterému se však již oba odvolali. Z odůvodnění verdiktu vyplývá, že za hlavní důkaz považuje soud výpověď samotné Kvitové.

Bylo před Vánoci a tenistka Petra Kvitová očekávala ve svém tehdejším bytě v Prostějově dopingovou kontrolu. Místo ní ji však čekalo přepadení – přišel falešný technik a napadl ji nožem. Krajský soud v Brně uznal již v únoru nepravomocně vinným Radima Žondru, byť ten odmítá, že by byl skutečným pachatelem.

Z písemného vyhotovení rozsudku vyplývá, že se soud opíral především o výpověď samotné tenistky. Naopak neuvěřil nejen Žondrovi, ale ani svědkům, kteří vypovídali v jeho prospěch.

CELÝ ROZSUDEK KE STAŽENÍ ZDE:

Ve prospěch pravdivosti výpovědi Petry Kvitové svědčí podle soudu mimo jiné to, že Žondru poznala na fotografii i při osobní rekognici. „Nebyl proveden žádný konkrétní důkaz, který by naprosto jednoznačně vyvracel hodnověrnou výpověď poškozené Petry Kvitové, která je zcela přesvědčivě doplněna i dalšími důkazy,“ stojí v rozsudku.

Radim Žondra naopak neuspěl s tvrzením, že v době útoku pracoval na stavbě v Napajedlech. „Na staveništi nefungoval žádný objektivní systém, který by umožnil dovodit, kdo konkrétně se na staveništi a v jaké době během dne nacházel,“ upozornil soud. Nepomohl ani argument, že přepadení slavné sportovkyně bylo příliš složité a riskantní. „Kdybych si chtěl nezákonnou cestou opatřit nějaké prostředky, tak je pro mě mnohem jednodušší jít na vánoční trhy na náměstí a sebrat tam nějakou kasičku s penězi,“ tvrdil Žondra.

Svědkům, kteří vypovídali v Žondrův prospěch, potom v očích spravedlnosti přitížila jejich společná schůzka. „V době, kdy byla podána u Krajského soudu v Brně obžaloba a kdy již bylo zahájeno hlavní líčení, došlo k nestandardní schůzce zásadních svědků, kteří měli potvrdit alibi,“ uvedl soud.

Případ ale zatím není uzavřen. Proti prvoinstančnímu rozsudku se odvolaly obě strany. Radim Žondra trvá na tom, že je nevinen, naopak podle státního zástupce je stanovený osmiletý trest příliš mírný. Chtěl by ho o polovinu prodloužit. 

Odvoláním se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci. Líčení by mělo být podle právníků nařízeno ještě na podzim.