Nad Českem v noci bouřilo. Na východ země živel udeří v noci

Události: Začátek týdne provázejí bouřky (zdroj: ČT24)

Noc na pondělí v České republice poznamenaly bouřky, mnohde silné a s vydatným deštěm. Například v Olešnici na Královéhradecku blesk zapálil roubený rodinný dům. Během noci na úterý lze podle meteorologů na východě země očekávat další bouřky, ojediněle silné s přívalovými dešti.

Počasí, které panovalo v České republice v noci na pondělí, meteorologové na sociální síti Facebook popsali jako „poměrně aktivní bouřkový systém“. Bouřky přešly z Bavorska přes jihozápadní a střední Čechy až do severovýchodních, kde zeslábly. V deštích spadlo maximálně 20 litrů vody na metr čtvereční.

Do akce museli na některých místech hasiči. Ke vzplanuvšímu domu v Olešnici vyrazilo pět jednotek před půl třetí hodinou ranní. Po čtvrté se jim podařilo dostat oheň pod kontrolu a nad ránem si uhašený dům převzali majitelé. Po sedmé však hasiči do Olešnice museli znovu, aby na domě dohasili doutnající ohnisko pod střešními taškami.

Škoda se odhaduje na jeden milion korun: oheň zničil téměř celou střechu domu. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Jako příčinu vyšetřovatel označil úder blesku.

Noční bouřky zaznamenali také iReportéři:

Večer a v noci další bouřky

Východní část Česka zasáhnou bouřky i během noci na úterý. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by se měly objevit v Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, dále v Kraji Vysočina a několika okresech Královéhradeckého i Jihočeského kraje. V jižních Čechách půjde o okresy Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Trhové Sviny a Třeboň.

Ojediněle mohou být bouřky podle meteorologů i silné. Doprovázet je bude vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, a přívalové deště s kroupami. Naprší až 35 litrů vody na metr čtvereční. Déšť může rozvodnit malé toky a zatopit sklepy, vítr by mohl lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat i kroupy a blesky, uvedli meteorologové.

Výstraha, kterou ČHMÚ vydal, platí od pondělní páté hodiny odpolední do úterní druhé hodiny ranní. Pondělek má být nejteplejším dnem celého týdne. Od úterý se v Česku mírně ochladí.