Firmy, které včas nedokončily opravu D1 u Humpolce, žalují ŘSD kvůli smluvní pokutě

Firmy, kterým Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypovědělo smlouvu na modernizaci D1 u Humpolce, se brání smluvním pokutám a ředitelství žalují. Informaci České televizi potvrdili mluvčí jedné ze žalujících společností i ŘSD. Mluvčí silničářů Jan Studecký upřesnil, že firmy nesouhlasí s penále za porušení smlouvy. Ukončení smlouvy loni v prosinci zdůvodnilo ŘSD velkým zpožděním prací.

Firma Geosan Group společně s italskou Toto S.p.A. Construzioni Generali, kterým ŘSD vypovědělo smlouvu na modernizaci D1 v úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, se ohradily proti smluvním pokutám. ČT to řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký. Podle něj jim ředitelství vyměřilo pokuty za porušení smlouvy a začalo čerpat z bankovních záruk.

„Společnost Geosan Group, a. s., podala dne 3. května 2019 žalobu, jíž se domáhá, aby byla ŘSD uložena povinnost zdržet se uplatňování práva na poskytnutí peněžitého plnění na základě bankovních záruk dle záručních listin,“ řekl Studecký. „Dále se Geosan Group předmětnou žalobou domáhá, aby soud určil, že ŘSD nevznikl vůči zhotoviteli nárok na zaplacení smluvních pokut, které již byly z popsaných bankovních záruk ze strany ŘSD čerpány,“ dodal.

Zastavit placení pokut se podle Studeckého už částečně podařilo, městský soud v Praze vyhověl návrhu Geosanu a proti pokrývání sankcí z bankovních záruk vydal předběžné opatření. Zároveň nařídil podat žalobu.

„Společnost Geosan Group činí a nadále bude činit veškeré právní kroky nezbytné k tomu, aby nedocházelo k dalšímu poškozování jejích práv ze strany Ředitelství silnic a dálnic. Ke konkrétním krokům se společnost Geosan Group s ohledem na právní strategii nebude v této fázi prozatím podrobněji vyjadřovat,“ uvedla mluvčí společnosti Vlasta Končelová.

ŘSD firmám vypovědělo smlouvu a uložilo pokuty kvůli prodlužování uzavírek na modernizovaném úseku D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. V úseku dopravního omezení, které se protáhlo až do prosince, ačkoliv ŘSD nařídilo jeho odstranění nejpozději do konce listopadu, docházelo za špatného počasí k dopravním kolapsům.

Úsek D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem společně s Geosan Group a italskou firmou Toto S.p.A. Construzioni Generali modernizovala i kazašská společnost SP Sine Midas Stroy. Ta se podle informací ŘSD k žalobě nepřipojila. Toto S.p.A. Construzioni Generali ve sporu vystupuje jako vedlejší účastník na straně žalobce.