Říct si v zahraničí své „ano“? Vedle tradičního Slovenska Češi vybírají i Mauricius

V letních měsících lidé často vyrážejí na zahraniční dovolené, a to i do exotických destinací, například v jihovýchodní Asii nebo v Karibiku. Na oblíbená místa se rádi vracejí a někteří se tam chtějí vzít. Ročně uzavřou Češi v zahraničí kolem dvou tisíc svateb. Vede Slovensko, na druhém místě však v roce 2018 vytlačil Německo exotický Mauricius, kde se nechalo oddat 250 párů.

Češi každoročně v zahraničí uzavřou kolem dvou tisíc sňatků. Zatímco před pěti lety podle čísel Českého statistického úřadu šlo o 2504 svateb, rok nato to bylo 2230 a v roce 2016 to bylo 2060.

Nejméně svazků uzavřeli Češi v zahraničí za posledních pět let v roce 2017, a to 1685. Loňský rok se ale zase dostal do obvyklého průměru, kdy svateb bylo 2026.

Statistici však upozorňují na to, že jde o hrubá čísla. Zahrnují páry, které v zahraničí dlouhodobě žijí, v některých případech navíc úřady obdrží záznamy o sňatku se zpožděním, někde se sňatky ani neevidují a některé sami novomanželé vůbec nenahlásí. To přitom může znamenat problém.

„Manželství uzavřené v zahraničí musí novomanželé registrovat podle zákona ve zvláštní matrice, která je v Brně, aby stát mohl vést manželství jako platné i v České republice,“ upozornil ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničních věcí Pavel Pitel.

V zahraničí se oddá ročně 4 tisíce Čechů (zdroj: ČT24)

Podmínky pro oddání se přitom liší zemi od země. „Jde o to, potvrdit totožnost novomanželů, že jsou schopni manželství uzavřít, to znamená, že neuzavírají druhé manželství, a potvrdit trvalé bydliště,“ dodal Pitel s tím, že vstoupit do manželství je v zemích Evropské unie z pohledu byrokracie snazší. „Od února platí nařízení o zjednodušení oběhu a některé veřejné listiny se nemusí překládat a ověřovat,“ upozornil. 

Nejčastěji se Češi nechávají oddat v ustálené skupině zemí, které se na žebříčku oblíbenosti různě střídají. Jde o Spojené státy, Velkou Británii, Německo, Řecko, Slovensko a Mauricius.

Tradičně největší počet svateb Češi pořádají na Slovensku. Vloni bylo takových případů 451. Na druhé příčce se pak v posledních letech drželo Německo, které ale v roce 2018 vytlačil již zmíněný Mauricius. Ostrovní stát si ke vstupu do manželství vybralo na 250 párů.

  • 2014    2504
    2015    2230
    2016    2060
    2017    1685
    2018    2026
  • Zdroj: ČSÚ

Ministerstvo: Pozor na ženichy ze zemí mimo EU

V souvislosti s exotickými destinacemi se však české úřady potýkají ještě s jedním nešvarem: sňatky z rozumu, přesněji touhou po vstupním vízu do členské země EU. Pozor by si podle úřadů měly dát především dámy na svatbychtivé muže z exotických zemí.

„Například v Egyptě, Tunisku či Alžíru jsou české ženy během dovolené vystaveny tlaku místních mladých mužů, kteří je okouzlí, ony uzavřou svatbu, ale bohužel ze strany mladých mužů se jedná o účelový sňatek, jejich touhou je získat povolení v rámci EU. Potom jsou ženy, které do toho upřímně citově investují, zklamány,“ dodal Pitel.

Tyto sňatky je možné někdy odhalit u pohovorů při žádání o vstup do země. „Někdy se odhalí, že některé z kritérií účelového sňatku je naplněno, a vstupní vízum není uděleno, což většinou není přijímáno příliš pozitivně,“ řekl zástupce ministerstva.