Vládní novela má zjednodušit exekuce. Opozici to nestačí, exekutora bude stále vybírat věřitel

UDÁLOSTI: Na jednoho dlužníka jeden exekutor plánuje vláda (zdroj: ČT24)

Jeden dlužník – jeden exekutor. Vláda si od nového pravidla, které ve zkratce shrnuje obsah novely exekučního a občanského soudního řádu, slibuje zásadní zlepšení postavení lidí, kteří do exekuce spadli. Optimismus ministerstva spravedlnosti ale nesdílí opozice či neziskové organizace, které zadluženým lidem pomáhají. Obávají se, že novela jde jen do poloviny cesty a situaci zásadně nezmění vzhledem k tomu, že si exekutora bude nadále vybírat věřitel. Teritorialitu exekutorů sice chce zavést opozice, její novelu ale vláda odmítla.

Vládní novela exekutorského a občanského soudního řádu předpokládá, že všechny pohledávky vůči jednomu dlužníkovi bude automaticky řešit exekutor, který začal vymáhat jako první. Již by se tedy nemělo stávat, že jeden člověk, který je ve špatné finanční situaci, bude muset komunikovat s exekutory třeba na sedmi různých místech.

Kromě toho vláda počítá i s tím, že by počáteční náklady na exekuci musel dopředu zaplatit věřitel stejně jako zálohu. „Taková opatření by omezila počet podávaných exekučních návrhů a exekuční řízení by byla ukončována v odpovídající době,“ očekává ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Neziskové organizace, které s dlužníky pracují, opozice a dokonce i řada exekutorů mají však vážnou výhradu. Především jim vadí, že vládní návrh nepočítá s místní příslušností. Exekutora by tak měl nadále vybírat věřitel bez ohledu na to, kde dlužník bydlí.

Ve sněmovně už přitom teď leží opoziční návrh, který krajskou teritorialitu exekutorů zavádí. „Měl by být jeden dlužník – jeden exekutor v místě bydliště. To znamená místní příslušnost a určování exekucí automaticky soudem, aby byl exekutor opravdu nezávislý,“ charakterizoval předkladatel návrhu Lukáš Kolařík (Piráti).

Podle komory zatěžuje exekuce člověka na druhém konci republiky samotného exekutora časově a dlužníkovi navíc ještě zbytečně ztěžuje situaci. „Třeba jsou zablokované účty, tak máte důvod jet tam zaplatit osobně. Když to bude z jednoho konce republiky na druhý, dlužníkovi to objektivně zvýší výdaje,“ poukázal prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil.  

Vláda ale už loni oznámila, že opoziční návrh na krajskou teritorialitu nepodpoří. Podle ní by vedl k zahlcení soudů a prodloužení exekučních řízení. Kabinet však nemá konečné slovo. Vybírat mezi oběma předlohami nakonec budou poslanci.