Bazény napouštějte z cisteren, radí vodárny. Jinak zkalíte nebo vyčerpáte vodu sousedům

Události: Bazény napouštějte z cisteren, radí vodárny (zdroj: ČT24)

Kvůli napouštění bazénů uvažují některé obce o omezení odběru vody, jiné to už zavedly. Zatím plní bazény vodou z cisterny jen část majitelů, hromadné napouštění bazénů přitom ohrožuje vodní zásoby obcí.

Na českých zahradách stojí v bazénech tolik vody, že by to stačilo na dvě Máchova jezera. S tímto výpočtem přišel už před časem přední český prodejce bazénů. Vodu do bazénů přitom majitelé většinou načerpali z vodovodu nebo studny.

Podle Veroniky Bergerové z Vodního domu u Želivky by bylo lepší, kdyby si majitelé zaplatili na napuštění bazénu cisternu. Při hromadném napouštění totiž mohou vodovody hlavně v menších obcích vyschnout, nebo se voda zkalí. „Může docházet k nasávání usazených sedimentů a voda potom není kvalitní,“ vysvětlila Bergerová.

S tím souhlasí i vodárny. „Voda se znehodnotí nejenom lidem, kteří napouštějí, ale i jejich poměrně širokému okolí,“ upozornila mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá. Zaplatit si dvě cisterny vody vyjde v případě bazénu o objemu 18 kubíků na zhruba tři tisíce korun.

Tuzemské domácnosti dnes odebírají méně vody než před dvěma či třemi dekádami, zřejmě ale narazily na své limity a v posledních horkých a suchých letech spotřeba opět mírně roste. Snižovat spotřebu by přitom šlo i při mytí aut nebo zalévání zahrady. „Důležité je zalévat přímo ke kořenům rostliny, nekropit plošně,“ doporučuje Bergerová. 

Jak postupovat v případě nedostatku vody bude na svém pondělním jednání řešit i vláda.