Obce dostanou 2,5 miliardy na vodovody a kanalizace. Dotační program odstartuje na podzim

Ministerstvo životního prostředí rozdělí obcím dvě a půl miliardy korun na nové vodovody, kanalizace a čistírny odpadních vod, přiblížil v Brně šéf resortu Richard Brabec (ANO). Nová výzva má pomoci v boji se suchem a zlepšit kvalitu podzemích i povrchových vod. Na projekty mohou obce získat téměř dvě třetiny z celkových výdajů. Příjem žádostí začne 1. listopadu a potrvá do konce ledna příštího roku.

Obce budou moci čerpat peníze na výstavbu kanalizací, stavbu a modernizaci čistíren odpadních vod nebo budování vodovodů, zdrojů a úpraven pitné vody. Mohou ale také posílit kapacitu stávajících zdrojů nebo akumulaci pitné vody, jde i o výstavbu přivaděčů, které zajistí dopravu pitné vody z kapacitní vodárenské soustavy tam, kde je pitné vody nedostatek.

Peníze půjdou obcím ze Státního fondu životního prostředí. „Z toho asi pět set milionů by mělo jít do nových vodovodů a zásobování pitnou vodou a dvě miliardy do oblasti zlepšení kvality vody z hlediska odkanalizování odpadních vod,“ řekl Brabec.

O dotace bude podle ministra velký zájem

Podle něj jsou to v obou případech peníze, které už Česká republika nemá z Evropské unie. „Proto jsme se to rozhodli dofinancovat z národních zdrojů. Vzbudilo to celkem nadšení, protože celá řada obcí na tyto peníze čeká,“ poznamenal ministr. „Dali jsme čas do 1. listopadu, aby si obce mohly připravit své projekty a požádat. Máme udělanou analýzu, že o to bude velký zájem,“ dodal.

Schválené projekty se musí uskutečnit do konce roku 2024. Ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman řekl, že dotace pomůže žadateli uhradit téměř 64 procent z celkových výdajů. Žádat lze samostatně nebo v kombinaci v rámci komplexních projektů budování vodohospodářské infrastruktury.

Suchem je postižena téměř celá republika

Podle Richarda Brabce je skoro čtyřicet procent území České republiky zasaženo mimořádným suchem. „Nějakým, byť jen částečným suchem je pak postiženo devadesát procent našeho území, tedy téměř celá republika. Sucho je jedním z důsledků klimatické změny, která Českou republiku kvůli naší geografické poloze postihuje výrazněji než okolní státy,“ řekl Richard Brabec.

Dodal, že je potřeba zajistit přístup lidí k pitné vodě a přizpůsobit hospodaření v krajině. Připomněl, že ministerstvo od roku 2014 investovalo do 660 vodohospodářských projektů téměř za sedmnáct miliard korun z evropských i národních zdrojů.