Pokuta za pád mostu ve Vilémově platí, potvrdil ji Ústavní soud. V troskách zemřeli čtyři lidé

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost společnosti Bögl a Krýsl, a definitivně tak potvrdil pokutu 650 tisíc korun kvůli neštěstí při opravě mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. V troskách mostu zemřeli v září 2014 čtyři lidé, další dva se zranili. Pokutu firmě uložil Státní úřad inspekce práce, loni ji potvrdil také Krajský soud v Českých Budějovicích a letos Nejvyšší správní soud.

„Vzhledem k tomu, že Ústavní soud neshledal žádné porušení ústavně zaručených základních práv a svobod stěžovatelky, odmítl její ústavní stížnost mimo ústní jednání bez přítomnosti účastníků jako návrh zjevně neopodstatněný,“ stojí v usnesení, které Ústavní soud zpřístupnil ve své databázi.

Oblastní inspektorát práce původně vyměřil firmě sankci 1 186 000 korun, nadřízená instance ale pokutu zmírnila. Podle inspektorátu se firma dopustila správního deliktu na úseku bezpečnosti práce. Vyslala své pracovníky na staveniště pod klenbu mostu a podcenila riziko plynoucí ze souběžné práce nahoře na mostě.

Pokuty celkem za 1,5 milionu

Inspektorát firmu vinil také z toho, že neorganizovala práci a nestanovila pracovní postupy tak, aby byly dodržovány zásady bezpečného chování na pracovišti a aby zaměstnanci nebyli ohroženi padajícími nebo vymrštěnými předměty. V řízení se ale neřešila vina za pád mostu.

V žalobě ke krajskému soudu uplatnila firma řadu námitek k dokazování i právnímu hodnocení. Tvrdila například to, že ve Vilémově ve skutečnosti šlo o dvě pracoviště – jedno dole pod mostem, druhé nahoře. Podle krajského soudu je ale nutné vnímat prostor mostu jako jedno pracoviště, což potvrdil i Nejvyšší správní soud.

„Srozumitelným a logickým způsobem oba správní soudy objasnily, které skutečnosti vedly k závěru, že šlo o jediné pracoviště, u čehož akcentovaly požadavky ochrany života a zdraví pracovníků před vzájemně se potenciálně ovlivňujícími pracovními činnostmi,“ konstatoval Ústavní soud.

Justice událost řeší také v trestním řízení. Okresní soud v Havlíčkově Brodě uložil čtyři roky vězení stavbyvedoucímu firmy Bögl & Krýsl Josefu Spourovi. Zbylých devět obžalovaných loni v listopadu zprostil. Spour se na místě odvolal. V neprospěch všech obžalovaných se odvolala i státní zástupkyně.

Inspektorát práce udělil v souvislosti se zřícením mostu pokuty v celkové výši 1,5 milionu korun. Kromě firmy Bögl a Krýsl dostal pokutu také Strabag a koordinátorka bezpečnosti práce Marie Hubková.

Téměř devadesát let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově byl rekonstruován při modernizaci silnice druhé třídy 345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Firma Bögl & Krýsl pracovala ve Vilémově jako subdodavatel.