Antikonfliktní tým a posílené spoje. Policie i dopravci se připravují na odpolední demonstraci

Události: Policie i dopravci se připravují na nedělní demonstraci (zdroj: ČT24)

Dopravci, zdravotníci nebo mobilní operátoři se připravují na odpolední demonstraci na pražské Letné. Organizátoři ze spolku Milion chvilek pro demokracii mluví o největší akci od roku 1989 a čekají přes 200 tisíc účastníků. Policie doporučuje řidičům, aby se oblasti odpoledne a večer vyhnuli a využili hromadnou dopravu. Nedělní vlaky a autobusy do Prahy i zpět budou posílené.

  • Mobilní operátoři posílí v místě demonstrace signál. Varují ale, že pokrytí nemusí být zcela spolehlivé.

Nedělní demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) znamená výzvu pro policii, záchranáře i organizátory. V rámci bezpečnostních opatření budou nasazeny desítky mužů z dopravní a pořádkové služby, kriminalisté a další policisté.

„Budou tam kriminalisté, kteří se možná budou pohybovat mezi účastníky, aby se zabránilo třeba kapesním krádežím. Určitě bude na místě antikonfliktní tým, kdyby došlo náhodou k vyhrocení situace,“ informuje ředitel pražské policie Jan Ptáček.

Letenskou pláň už od soboty připravovali dobrovolníci, kteří budou během neděle koordinovat zaplňování prostoru. V koridorech mezi jednotlivými sektory a ve stanech na kraji pláně bude připravena víc než stovka zdravotníků. Na místě bude i krizový manažer pražské záchranné služby. „Kromě toho na krajích pláně budou tak zvaní runneři, kteří vyběhnou případně do davu, když bude potřeba,“ říká koordinátor dobrovolníků Dušan Vaněk.

Hrozí uzavření stanic metra i třídy Milady Horákové na Letné

Policie také upozorňuje, že může dojít k omezení průjezdu nebo úplnému uzavření třídy Milady Horákové. Pražský dopravní podnik pak před akcí i po akci posílí metro linky A. Záložní vlaky budou připravené i na ostatních trasách.

Pokud ale některá ze stanic metra nebude zvládat příliv lidí, dopravní podnik ji dočasně uzavře. To hrozí zejména v případě stanice Hradčanská. Omezený může být také provoz tramvají jak na Letné, tak v jejím okolí – proto dopravce doporučuje tramvajím se vyhnout. 

K ještě většímu navýšení kapacit než při obvyklé nedělní špičce sáhly České dráhy. Z Hlavního nádraží vyjede před 20:00 zvláštní vlak do Olomouce. Vozy navíc dostanou i některé další spoje mezi Prahou a střední a jižní Moravou.