V Česku je nejvíc nemocných neštovicemi za posledních 9 let. Nejhorší situace je na Moravě

V České republice je nejvíce případů planých neštovic za posledních devět let. Od začátku roku Státní zdravotní ústav eviduje přes 35 tisíc nemocných. České televizi to potvrdil Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle něj to však není neobvyklé, po několika letech se nárůst počtu nemocných opakuje pravidelně. Nejvíc případů neštovic je teď v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Zatímco loni bylo nemocných přes 14 tisíc, letos eviduje zdravotní ústav k 18. červnu 2019 od začátku roku přes 35 tisíc případů. Z toho 34 507 u dětí a dospívajících a 518 u dospělých.

Podle SZÚ mají plané neštovice několikaletý cyklický výskyt. „Po několika letech s nižším výskytem onemocnění následuje výskyt nemoci zase vyšší. Tím se promoří populace dětí, která dosud neonemocněla,“ vysvětluje Jan Kynčl. U onemocnění, která se nejčastěji vyskytují v dětském věku, je to podle něj zcela běžné.

Mezi kraje s největším výskytem planých neštovic patří podle údajů SZÚ dlouhodobě Moravskoslezský kraj. Tam je k 18. červnu nemocných 4998 lidí. Na druhém místě je pak kraj Jihomoravský s 4005 případy. Za ním následuje Vysočina, kde jich je 2951.

Onemocnění planými neštovicemi je podle SZÚ běžné a prodělá je více než 90 procent lidí, obvykle už v předškolním věku. V dospělosti pak může mít onemocnění závažnější průběh a častější komplikace.

Proti neštovicím se dá očkovat. „Očkovací látka se aplikuje ve dvou dávkách. Očkování je nepovinné. Řada pojišťoven na něj však v rámci benefitů přispívá,“ dodává Jan Kynčl ze SZÚ. 

I když člověk neštovice jednou prodělá, může jimi podle SZÚ opět onemocnět. Toto hrozí zejména u lidí, kteří onemocnění prodělali do jednoho roku svého věku. Opakované onemocnění má ale většinou mírnější klinický obraz.