O víkendu se ochladí a zaprší, pak se vrátí tropické teploty

Během středy i čtvrtka mohou teploty na řadě míst vystoupat až ke 30 stupňům Celsia a hrozí také bouřky. V pátek ale teploty poklesnou a o víkendu se ochladí ještě víc. Obloha bude zatažená a také během soboty a neděle se objeví srážky. Až počátkem příštího týdne se znovu vyjasní a teploty budou znovu šplhat přes 30 stupňů.

Během čtvrtka začne postupovat přes střední Evropu velmi zvolna k východu zvlněná studená fronta, která bude ovlivňovat počasí v Česku až do konce týdne. Za ní k nám bude proudit chladnější vzduch od západu.

„V pátek bude převládat oblačno, zataženo, na většině území by se měly objevit přeháňky, nebo také občasný déšť. Bouřky se vyskytnou spíše výjimečně, více by jich mělo být na Moravě a ve Slezsku,“ upřesnila ve Studiu 6 meteoroložka ČT Jarina Sochorová.

Předpověď počasí na týden 19. - 25. června
Zdroj: ČT24

Podobná situace bude panovat během soboty, kdy se teploty budou pohybovat v rozmezí mezi 21 až 25 stupni Celsia. Déšť se objeví zejména v jižní polovině území. Také v neděli bude ještě zpočátku poměrně hodně oblačnosti. Srážek ale bude ubývat. Teploty by se měly pohybovat mezi 22 až 26 °C.

Začátek příštího týdne se ponese ve znamení slunečné oblohy, bude převládat jasno a polojasno. „Teploty se budou šplhat zase vysoko, v pondělí by se mohly dostat na hranici tropické třicítky a ve středu se zdá, že by mohly dosáhnout někde až 34 stupňů Celsia,“ dodává meteoroložka ČT.


Pro středeční a čtvrteční odpoledne a večer vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu před bouřkami. „Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek, doprovázených kroupami, nárazy větru kolem 20 m/s (kolem 75 km/h) a přívalovými srážkami kolem 30 mm,“ napsali hydrometeorologové.

Výstraha upozorňuje na možnost lokálních přívalových dešťů s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a podobně. Týká se i nárazového větru.