Po internetu se šíří dezinformace o protibabišovských demonstracích, snaží se je poškodit

168 Hodin: „Zaplacený puč“ (zdroj: ČT24)

Čím více lidí žádá na demonstracích iniciovaných spolkem Milion chvilek pro demokracii demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), tím aktivnější je i dezinformační scéna. Na veřejnost se dostávají nepravdivé informace, které se snaží demonstranty poškodit a znevážit. Například tvrdí, že za účast na protestech dostávají zaplaceno, což prohlašoval už loni v létě i premiér Babiš. V září to bude muset vysvětlovat u soudu. Tématu se věnovala reportérka Kristina Ciroková z pořadu 168 Hodin.

V řetězových e-mailech, které chodí hlavně seniorům, na sociálních sítích i dezinformačních webech se stále častěji objevují zprávy o tom, že „v Česku probíhá další pokus o státní převrat“ anebo že „pučisty a nátlakovou organizaci financuje George Soros.“

„Detekovali jsme už v lednu roku 2019 řetězový e-mail, který si bere za cíl nějak diskreditovat celou iniciativu Milion chvilek pro demokracii. A v podstatě tvrdí, že jde o nějakou kampaň. Tenhle narativ se v různých velmi drobných obměnách začal objevovat zejména v posledních týdnech, kdy zesílila účast na demonstracích,“ tvrdí aktivista proti dezinformacím na internetu a mluvčí skupiny Čeští elfové Bohumil Kartous.

Autor knihy Média, lži a příliš rychlý mozek Petr Nutil dodává, že dezinformace se snaží vyvolávat pocit vnějšího ohrožení. „Že demonstrace nejsou skutečnou občanskou aktivitou, ale stojí za nimi buďto Brusel, nebo nějaká zkorumpovaná neziskovka, nebo miliardář Soros a tak podobně,“ popisuje.

Dezinformaci sdílela i KSČM

Jednou z dezinformací, která se velmi šíří, je nařčení, že demonstranti jsou placení. Naposledy se třeba na Facebooku objevil text o tom, že Jablonné nad Orlicí „obcházeli mládenci a nabízeli lístek do Prahy a zpět, oběd plus tisíc korun“ za účast na demonstraci.

Deník N přišel na to, že původním autorem šířené dezinformace má být senior František Kudláček, který však žádný důkaz pro svá tvrzení nemá. Vše prý jen popsal příteli v e-mailu, ten ho pak rozšířil dál, až se text dostal na Facebook.

„Byl zveřejněn na Facebooku a sdílela ho řada lidí, dokonce i oficiální stránky Komunistické strany Čech a Moravy,“ popisuje Bohumil Kartous. Podle autora textu by stál jeden demonstrant dva tisíce korun. Spolek přitom své výdaje hradí z transparentního účtu, který si může na internetu každý prohlédnout a kde momentálně uvádí zhruba 4 700 000 korun.

O zaplacených demonstrantech mluvil loni v létě i premiér Andrej Babiš. Bylo to po protestech při hlasování o důvěře vlády a v den výročí sovětské okupace. Demonstrantka Jana Filipová z Domažlicka za to podala na předsedu vlády žalobu na ochranu osobnosti. A soud už určil, že první stání bude 4. září. Jana Filipová dala před podáním žaloby premiérovi několikrát šanci, aby se omluvil. Poslala mu dopis, předžalobní výzvu, a dokonce se ho zeptala i osobně, ale ani jednou neuspěla.

Nemění se počty Babišových zastánců ani odpůrců

Podle průzkumu agentury Median pro ČT demonstrace nevadí 60 procentům respondentů. Výslovnou podporu mají ale jen u třetiny dotázaných. Naopak zhruba pětině vyloženě vadí a přijdou jí neopodstatněné.

A postavu premiéra vnímá 40 procent respondentů negativně, 29 procent naopak pozitivně. Jde o téměř stejný výsledek ve srovnání s loňským prosincem. „Můžeme říci, že alespoň po tu dobu posledního půlroku žádná z těch kauz nijak neovlivnila to, jak ho vnímá veřejnost. A to ani ta aktuální a ani demonstrace,“ přibližuje analytik Medianu Martin Kratochvíl.