Letošní maturanti se nejčastěji odvolávali z češtiny, o přezkum výsledků jich požádalo přes 1400

Přes 1400 odvolání z maturitního testu z českého jazyka a literatury podali letos žáci ministerstvu školství. Celkem se proti letošním výsledkům didaktických testů státních maturit platně odvolalo 2107 žáků. Údaje České televizi potvrdil resort školství.

„K dnešnímu dni má ministerstvo 2119 přijatých žádostí na didaktické testy. Z toho je 12 žádostí již podaných po termínu,“ přiblížila mluvčí resortu školství Aneta Lednová s tím, že žádosti podané po vypršení lhůty vyřizovat nebudou. Žádosti o přezkum maturitní zkoušky mohli žáci podávat do 4. června.

Nejvíce z letošních maturantů zpochybňuje výsledky z didaktického testu z českého jazyka a literatury – odvolání jich poslalo 1431. Více než 370 maturantů se pak odvolalo proti výsledkům z matematiky a 280 proti výsledkům z angličtiny. Ministerstvo nevylučuje, že některá odvolání odeslaná poštou, teprve přijdou.

Úřad má na vyřízení každé žádosti vymezený čas. „Po doručení žádosti je každá žádost zaevidována a individuálně přezkoumána. Ministerstvo žádost přezkoumá nejdéle do 30 dní od jejího doručení,“ uvádí ministerstvo na svém webu.

Počet odvolání v posledních letech klesá

V posledních třech letech se maturanti odvolávají čím dál tím méně. Loni se proti výsledkům didaktických testů odvolalo celkem 2408 žáků, předloni 2576 žáků. Minulý rok musel ale resort přezkoumat všechny výsledky maturit z češtiny – v testu totiž byla chyba. V jedné z otevřených otázek byly dvě možné správné odpovědi. Oprava tehdy pomohla 147 žákům.

Maturantům se při letošní zkoušce dařilo lépe než loni. Testy letos skládalo přes 62 500 žáků, kteří maturovali poprvé. Z testů jich propadlo něco málo přes 14 procent, což je téměř o 3 procentní body méně než v minulém roce.

Většina neúspěšných maturantů letos nezvládla test z českého jazyka, a to zhruba polovina z celkového množství neúspěšných. V testu z matematiky nebo cizího jazyka neuspěla přibližně čtvrtina studentů. Asi pětina žáků propadala z obou povinných testů.