ČT večer odvysílá z Národního muzea debatu lídrů. Moderuje Světlana Witowská

Witowská: V Národním muzeu je to i proto, že v debatě máme akcent vazby národní a evropské politiky (zdroj: ČT24)

Předsedové politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně budou večer diskutovat v závěrečné debatě České televize – den předtím, než se v Česku otevřou volební místnosti pro volby do Evropského parlamentu. Lídři se budou bavit o vztahu národní a unijní politiky. Vysílá se od 20:00 na kanálech ČT1 a ČT24  a také na webu ČT24 z budovy Národního muzea v Praze.

Debata bude rozdělena do několika témat. „Vycházeli jsme z exkluzivního průzkumu pro ČT, abychom vyšli vstříc tomu, co nejvíc zajímá diváky. Debatu máme rozdělenou na tři tematické bloky. Jeden jsme nazvali lidé, druhý peníze a třetí bezpečnost. To jsou nejzákladnější pilíře, na kterých budeme stavět,“ přiblížila moderátorka diskuse Světlana Witowská.

Například v případě bezpečnosti se budou bavit o přístupu k migraci, tedy jestli třeba mají být na hranicích obnovené kontroly. Lidi ale podle průzkumu zajímá i dvojí kvalita potravin, poznamenává Witowská.

Vzhledem k tomu, že se účastní i politické strany, které mají své zástupce v Evropském parlamentu posledních 15 let, co je Česko v EU, tak se moderátorka bude ptát, co tam po tu dobu jejich politici dělali. 

Česká televize rovněž využije svou síť zahraničních zpravodajů. „Natočili jednu otázku a předsedové stran si před vysíláním vylosují obálku, ve které budou mít jméno země. Na konci nám jméno země řeknou a my jim pustíme otázku našeho zpravodaje. Nevíme, kdo bude na jakou otázku odpovídat, takže to bude moment překvapení pro všechny,“ nastínila moderátorka.

„Třeba zpravodaj z Německa se ptá na něco, co se týká vztahu Česka a Německa nebo Německa a Evropské unie,“ přiblížila. Česká televize má jedenáct zahraničních zpravodajů, tedy je natočeno jedenáct otázek, nicméně předsedů je devět. „Takže dvě otázky zůstanou nezodpovězené,“ doplnila Witowská.

Prezidentská debata byla v Rudolfinu, čtvrteční je v Národním muzeu

Jako místo pro debatu bylo vybrané Národní muzeum v Praze. Witowská to zdůvodňuje akcentem vztahu národní a evropské politiky. „Je to nově zrekonstruovaná budova a chceme, aby debata byla důstojná a v hezkém prostředí, tak jako byla prezidentská debata v Rudolfinu. Dodá to tomu něco navíc,“ poznamenala.

Každá z pozvaných stran a hnutí si může přivést 30 svých příznivců. „Všichni ale budou muset souhlasit s návštěvním řádem, který zakazuje třeba nosit reklamní předměty do vysílání. Ale jestli tam bude někdo tleskat nebo vykřikovat, je věc druhá a to ani neovlivníme. Budeme doufat, že i prostředí dolehne na diváky a že se budou snažit, aby byla atmosféra důstojná,“ řekla Witowská.

Debata k volbám do Evropského parlamentu
Zdroj: ČT24