Zeman se o přijetí demise ministra kultury Staňka rozhodne až po společné schůzce

Události: Zeman se o přijetí demise ministra kultury Staňka rozhodne až po společné schůzce (zdroj: ČT24)

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček informoval prezidenta Miloše Zemana o svém návrhu řešení situace poté, co rezignoval ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Zeman se nicméně o přijetí Staňkovy demise rozhodne až po úterní schůzce přímo s končícím ministrem.

„Informoval jsem pana prezidenta, jaký je můj návrh řešení situace na ministerstvu kultury,“ oznámil ve čtvrtek Hamáček po zhruba půlhodinové schůzce se Zemanem. Už dříve uvedl, že nového kandidáta na funkci má, nyní pravděpodobně Zemanovi na schůzce řekl, koho navrhne jako Staňkova nástupce ve funkci ministra.

Konkrétní jméno zatím ale nezveřejnil. „Předpokládám, že kandidát bude pro prezidenta přijatelný,“ řekl ČT šéf sociální demokracie. Očekává také, že se prezident s tímto nominantem setká před jeho případným jmenováním, „jak je jeho tradicí“. 

Podle Hamáčka je pozice ministra politická, takže by v čele resortu neměl stanout úředník, ale „politický ministr“.

Hamáček: Mám jednoho kandidáta na ministra kultury. Předpokládám, že bude pro prezidenta přijatelný (zdroj: ČT24)

Staněk oznámil odchod z čela úřadu k 31. květnu, tři dny před vypršením svého mandátu se ještě sejde s prezidentem. Teprve poté bude jasné, zda prezident demisi přijme. „Řídím se zásadou, že nejdříve si musím opatřit informace. Ty informace chci slyšet od dvou lidí, jednak od pana předsedy Hamáčka a jednak od pana ministra Staňka, teprve potom se rozhodnu,“ potvrdil prezident v rozhovoru pro TV Barrandov.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí po schůzce se Zemanem zpochybnil okolnosti Staňkovy rezignace, označil ji za neobvyklou. Při jejím oznámení totiž ministr kultury napsal, že se rozhodl skončit nikoliv z vlastní vůle, ale na základě požadavku Hamáčka.

Serveru iDNES.cz ale Babiš řekl, že pokud by rezignaci prezident nechtěl přijmout, je připraven sám navrhnout Staňkovo odvolání. Zatímco demisi ministra totiž prezident přijmout podle ústavy nemusí, návrh na odvolání od premiéra ano.

Odvolání šéfů Národní galerie a Muzea umění Olomouc vyvolalo nevoli

Staněk čelil kritice poté, co v polovině dubna odvolal ředitele Národní galerie v Praze Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Na oba zároveň podal trestní oznámení.

Své rozhodnutí zdůvodnil významnými pochybeními v hospodářské činnosti institucí, které oba ředitelé spravovali. U Fajta byla podle ministra problémem zejména autorská smlouva na více než milion korun, které si tehdejší ředitel vyplatil za kurátorskou práci na výstavách a expozicích.

Staněk rezignaci oznámil po vytrvalém tlaku především z kulturní sféry, v rezignačním dopise ovšem pochybení odmítl, za svými kroky si stojí a hovoří o štvavé kampani.

„Pan ministr odvolával lidi, kteří překáželi jemu, nebo jeho blízkým,“ zhodnotil v Událostech, komentářích působení Antonína Staňka ve vedení resortu místopředseda hnutí STAN Jan Farský.

S tímto pohledem však nesouhlasí místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová. „Jsou to spekulace. Zkrátka vznikla velmi složitá situace a ministr Staněk se k tomu postavil a podal demisi. Sociální demokracie se rozhodla k výměně ministra,“ shrnula situaci posledních týdnů Valachová.

Ke jménu nástupce Staňka se odmítla vyjádřit s tím, že jej zná pouze předseda ČSSD Hamáček a po čtvrtečním jednání i prezident Zeman.