Budu od Staňka žádat vysvětlení. Hamáček se divil, že Fajtovi nabídli post finančního ředitele

OVM: Hamáček by Fajta odvolal taky (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček hájí odvolání ředitele Národní galerie Jiřího Fajta, o kterém kvůli údajným chybám v hospodaření rozhodl Hamáčkův stranický kolega a ministr kultury Antonín Staněk. S ohledem na výsledky auditu by šéf ČSSD podle svých slov postupoval stejně – v Otázkách Václava Moravce ovšem nedokázal vysvětlit, proč nyní provizorní šéf Národní galerie Ivan Morávek nabízí Fajtovi místo finančního ředitele. Bude žádat vysvětlení. Morávek tvrdí, že jiný postup mu zákoník práce neumožnil.

Už více než šest a půl tisíce lidí žádá rezignaci ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), a to nejen kvůli odvolání ředitele Národní galerie v Praze Jiřího Fajta. Staněk výzvy k rezignaci, které zaznívají z řad odborné i laické veřejnosti, odmítá. Svou pozici uhájil také před vedením sociální demokracie.

„Antonín Staněk udělal, co udělat musel,“ hájil ministra předseda ČSSD Jan Hamáček. „Seznámil jsem se se závěry auditů a kontrol, které proběhly v Národní galerii. Musel konat,“ dodal.

Hamáček sdělil, že audity konstatovaly porušení hospodářské kázně a interních předpisů. „Kdyby na ministerstvu vnitra došlo u některých z mých podřízených k takovémuto pochybení, tak bych ho odvolal také,“ řekl Hamáček, který řídí rezort vnitra.

„Pokud si někdo v rozporu se zákonem podepíše smlouvu na milion korun sám se sebou a nechá si ji podepsat někým, kdo k tomu nemá oprávnění či zmocnění, tak ve chvíli, kdy je na to ministr upozorněn kontrolními orgány, tak kdyby nekonal, tak de facto bude krýt takovouto nehospodárnost,“ zopakoval Hamáček hlavní důvod odvolání, kvůli němuž Staněk na Fajta podal i trestní oznámení.

Hamáček neví, proč byla Fajtovi nabídnuta pozice finančního ředitele

Ve čtvrtek 9. května prozatímní ředitel Národní galerie Ivan Morávek odvolanému Jiřímu Fajtovi adresován dopis, v němž mu byla nabídnuta pozice finančního ředitele Národní galerie.

„Já ten dopis vidím poprvé, říkám otevřeně, že mě to překvapilo, že někdo nabídne člověku, který má takovéto problémy, post finančního ředitele,“ zarazil se Hamáček v pořadu Otázky Václava Moravce, když byl s dopisem konfrontován.

Fakt, že Morávek Fajtovi nabídl post finančního ředitele, považuje Hamáček za evidentní manažerskou chybu. „Vyznívá to samozřejmě špatně,“ přiznal předseda sociální demokracie. Václava Moravce požádal o kopii dopisu, který byl zaslán Fajtovi, a slíbil, že po opuštění televizního studia kontaktuje ministra kultury Staňka a bude žádat vysvětlení.

Výňatek z dopisu Jiřímu Fajtovi
Zdroj: ČT24

Hamáček zároveň zdůraznil, že nezná veškeré detaily, třeba zda prozatímní ředitel Morávek nebyl povinen odvolanému Fajtovi nabídnout všechny volné pozice v Národní galerii.

Podle Morávka šlo o formální zákonný postup. Odvolává se na zákoník práce, který uvádí, že odvoláním vedoucího zaměstnance nekončí zaměstnanecký poměr a zaměstnavatel je povinen mu nabídnout „jinou práci odpovídající jeho zdravotnímu stavu a kvalifikaci“.

„Může to vypadat na první pohled paradoxně, ale takové jsou české zákony a já je musím respektovat. Pan Fajt ostatně nabídku nepřijal, a v tomto okamžiku je toto téma již zcela bezpředmětné,“ míní Morávek.

České televizi Jiří Fajt řekl, že na nabídku současného vedení doposud oficiální cestou neodpověděl. Sdělil však, že pozici finančního ředitele rozhodně nepřijme. „Nabídku finančního ředitele považuji za další dějství absurdního divadla, které kolem mé osoby rozehrála sociálně-demokratická a hradní politika. Pro tuto pozici nemám ani odpovídající kvalifikaci, ani požadované zkušenosti,“ uvedl.

Morávkovo rozhodnutí, vzkázal Staněk

Ministr kultury přes mluvčí vzkázal, že aktuální dění kolem Národní galerie nebude komentovat. „Toto rozhodnutí není v kompetenci pana ministra, ale pověřeného ředitele Národní galerie. Pan Morávek pana ministra pouze informoval o tom, že mu zákon jiné možnosti nedává,“ napsala mluvčí ministerstva Martha Häckl.

„Vedoucí zaměstnavatel není povinen nabídnout žádné místo za předpokladu, že žádné místo není pro toho odvolaného bývalého vedoucího zaměstnance vhodné. To znamená, pokud existuje místo za jakýchkoliv důvodů nevhodné, tak není povinen mu ho nabídnout,“ oponuje tomuto tvrzení právník Nadačního fondu proti korupci a bývalý náměstek ministerstva financí Ondřej Závodský.

„Vyplývá z toho jediné. Je třeba co nejrychleji ukončit provizorium v Národní galerii a vypsat standardní, transparentní výběrové řízení a postavit do čela respektovaného manažera a schopného odborníka,“ přál by si Hamáček, jehož ministerského kolegu za Fajtovo odvolání ostře zkritizovali ředitelé mnoha prestižních zahraničních galerií.

Hamáček po Staňkovi požaduje, aby do konce května připravil výběrové řízení a vybral komisi, která na ně bude dohlížet. Připravit za tak krátkou dobu výběrové řízení na šéfa nejdůležitější výstavní instituce v republice, do něhož by se pokud možno přihlásili i zahraniční uchazeči, považuje za „stihnutelné“. „Pan ministr již určité kroky učinil,“ informoval.

Bartoš: Agrofertizace státní správy

Ivan Bartoš neví, zda autorské odměny za Fajtovy kurátorské služby odpovídají svou výší. Upozornil ale, že co se týče způsobu jejich řešení, seznámil se s materiálem, který právě takovou variantu, jaké bylo užito, doporučuje.

Bartoš také zkritizoval odbornost prozatímního ředitele Morávka, v oborou neznámého člověka, který má zkušenosti například z manažerské pozice v pekárnách Penam, kde působil mezi lety 2007 až 2011. V této době firma patřila do koncernu Agrofert současného premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Bohužel sleduji i v krajích a jiných galeriích jakýsi trend, že odchází ředitelé, kteří vystudovali třeba kunsthistorii, mají dlouhodobou praxi, a do čela galerií přicházejí nějací manažeři typu ANO, a ještě mají jenom roční smlouvy,“ řekl Bartoš.

Pirát sdělil svůj názor, že od té doby, co Andrej Babiš začal působit jako ministr financí, dochází k „agrofertizaci“ státní správy a výkonných postů. „Myslím si, že v případě kulturních institucí je naprosto klíčová odbornost, nelze z toho dělat trafiky,“ zdůraznil Bartoš.

Hamáček: Morávek je dočasné řešení

Hamáček řekl, že jméno prozatímního ředitele před jeho jmenováním neznal. To, že před deseti lety pracoval ve firmě Penam, jej však podle něj nediskredituje. Morávkovo jmenování je plně v kompetenci ministra kultury, sdělil také šéf sociální demokracie.

„Je to dočasné řešení. Pan ministr mi vysvětloval, že potřeboval někoho, kdo je ekonomicky zdatný, protože problém není jen v jedné kurátorské smlouvě, je tam celá řada podezření na právní služby, které byly vysoutěženy v objemu, který podle kontroly neodpovídá ve chvíli, kdy má galerie vlastní právníky,“ vysvětlil Morávkovo jmenování.

Hamáček připustil, že externí právní služby si pořizuje řada institucí, včetně ministerstva kultury. „Já pouze konstatuji, co je v tom nálezu nebo co je nám prezentováno jako pochybení, která pan ministr řešil,“ dodal.

Předseda Pirátů také upozornil, že Fajt vede dlouhodobý konflikt s Miloše Zemanem. „Nevraživost mezi panem Fajtem a panem prezidentem je známá,“ podotkl Bartoš. Podle značné části opozice stojí za Fajtovým odvoláním právě vůle Hradu.