Češi přispěli na obnovu Notre-Dame necelým milionem korun

Češi přispěli do sbírek na opravu pařížské katedrály Notre-Dame 935 tisíc korun. ČT to sdělili mluvčí institucí, které sbírky pořádaly – České biskupské konference a Národního technického muzea. Požár, který zasáhl hlavně střechu gotické katedrály, se podařilo uhasit před třemi týdny, biskupská konference zahájila sbírku ještě téhož dne. Národní technické muzeum oznámilo vznik sbírky o týden později.

Národní technické muzeum považuje sbírku za velmi úspěšnou. „Aktuálně se Národnímu technickému muzeu a partnerům sbírky podařilo získat částku 505 tisíc korun,“ uvedl mluvčí muzea Adam Dušek. Součástí sbírky je i 400 tisíc korun, které se vybraly na benefičním koncertu 23. dubna v Rudolfinu.

Dušek míní, že lidé projevují solidaritu „i s ohledem na to, že se v Praze nalézá neméně významná katedrála svatého Víta, která je stejným symbolem české státnosti jako pro Francii pařížská katedrála Notre-Dame“.

Peníze na obnovu Notre-Dame shromažďuje také Česká biskupská konference. Zatím se jí podařilo získat od dárců 430 tisíc korun. ČT to potvrdila mluvčí konference Monika Klimentová.

Na pomoc ohněm poničené katedrále vznikla řada sbírek po celém světě. Sbírka Národního technického muzea podle mluvčího Duška potrvá rok.