Hlavní cenu Czech Nature Photo dostal Jan Stria za Snídani v trávě

Cenu Fotografie roku v soutěži Czech Nature Photo získal od poroty Jan Stria, který zachytil trnuchu modroskvrnnou při snídani na dně Rudého moře v Egyptě. Vítěz byl vybrán z 2300 přihlášených snímků, které do soutěže přihlásilo 242 fotografů. Fotogalerie představuje vítězné snímky ve všech vyhlášených kategoriích.

Organizátor Czech Photo Center letos poprvé udělil grant na roční stipendium na fotografování s tematikou dokumentace, monitoringu nebo ochrany české přírody v hodnotě 50 tisíc korun.

Stria s fotografií zvítězil také v kategorii Plazi, obojživelníci a podvodní život. „Vítězný snímek zachycuje výjimečným způsobem chování zajímavého tvora a přitom si zachovává vysokou výtvarnou hodnotu. Divák je vtažen přímo do děje pod hladinou. Snídající trnucha ve zvířeném písku, její magické žluté oko a poutavé světelné podmínky tvoří jedinečnou a trochu záhadnou atmosféru snímku,“ řekl předseda mezinárodní poroty Michal Krause.

Porota dále ocenila Václava Husince v kategorii Savci, Ondřeje Nágla v kategorii Ptáci, za kategorii Bezobratlí zvítězil Alexandr Štěrba. Tomáš Culka vytvořil nejlepší fotografii českého lesa a Zuzana Gabrielová nejlepší snímek české přírody. V kategorii Zvířata v lidské péči zvítězil Tomáš Loukota. Poprvé byla vyhlášena kategorie Série, kterou vyhrál Jiří Hřebíček.

Magistrát hlavního města Prahy pořádal speciální kategorii Příroda v Praze, za kterou porota ocenila Víta Lukáše s fotografií pražského panoramatu. „Život je o detailu a o hloubce okamžiku. Tato fotka na mne působí především díky uskupení ptactva nad Vltavou v kontextu s lidskou historií, s Karlovým mostem,“ sdělil náměstek primátora Petr Hlubuček.

Soutěž Czech Nature Photo ocenila nejlepší fotky přírody (zdroj: ČT24)

Dalšími členy poroty byla americká fotografka Ami Vitale, šéfredaktor české edice National Geographic Tomáš Tureček, ředitel správy KRNAP Robin Böhnisch a další. Výstava všech vítězných i nominovaných snímků bude pro veřejnost otevřena od 30. dubna do poloviny června v pražském Karolinu.

Centrum zaměřené na fotografii Czech Photo Centre pořádá soutěž Czech Nature Photo od loňského roku a jejím prostřednictvím chce ukázat přírodu celého světa. „Chceme, aby si lidé uvědomili, že příroda je něco, o co přicházíme a co je potřeba chránit,“ sdělil Krause. Soutěž je určena pro profesionální a pokročilé amatérské fotografy.